En del av

Barnläkaren om föräldrars vaccinmotstånd: "En farlig utveckling"

01 jun, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
bebis får vaccin
Vaccinationer för barn har blivit ett hett diskussionsämne på sociala medier och i föräldragrupper. Själva sjukdomarna pratas det däremot inte om, vilket är bekymmersamt, menar BVC-läkaren Pontus Johansson.
Annons
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomarBrand logo
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomar

"Trots att vi lever i en pandemi tycks antivaccin-rörelsen koppla ett allt hårdare grepp om de unga föräldrarna". Så lyder introduktionstexten till den uppmärksammade SVT dokumentären Vaccinkrigarna. I dokumentären görs en djupdykning i den globala rörelse som vill hindra föräldrar från att vaccinera sina barn.

Världshälsoorganisationen WHO inkluderade vaccinmotstånd i listan över ”Tio hot mot global hälsa” 2019. Så utbrett är fenomenet. Barnläkaren Pontus Johansson är oroad över utvecklingen.

Skäl till att inte vaccinera sina barn

Pontus Johansson och hans kollegor på Lillugglans BVC möter ibland föräldrar som känner sig tveksamma till vaccinprogrammet eller som inte alls vill vaccinera sina barn. Då är det viktigt att bemöta föräldrarnas oro på ett förstående och objektivt sätt.

Annons

Vilka är de vanligaste orsakerna till att man inte vill vaccinera sitt barn?

– Känslan att spruta in något i sitt barn kan väcka obehag. Idag finns också, på gott och ont, en stor medvetenhet och tillgång till osorterad och ibland inte korrekt information som florerar på Internet, berättar Pontus Johansson för Motherhood.

WHO anger just "desinformation" som ett starkt skäl till vaccinmotstånd. Helt enkelt att föräldrar tar till sig information som är vilseledande.

När vi inte hör talas om eller ser dessa sjukdomar aktivt så glömmer vi hur allvarliga de kan vara.

– Det är en farlig utveckling. Skulle man helt sluta vaccinera kan det ha förödande konsekvenser, både på kort och lång sikt. Man har flera gånger i modern tid sett mindre utbrott av mässling runt om i världen på grund av låg vaccinationstäckning. Ofta har det handlat om att föräldrar inte velat vaccinera sina barn. När vi inte hör talas om eller ser dessa sjukdomar aktivt så glömmer vi hur allvarliga de kan vara, menar Pontus Johansson.

Annons

Potentiella biverkningar brukar vara en avgörande faktor som anti-vaccinrörelsen hänvisar till.

– Vaccinprogrammet som vi har i dag är otroligt genomarbetat, men visst finns det en risk för biverkningar, precis som man kan få biverkningar av att ta en värktablett, säger Pontus Johansson.

Risken för allvarliga biverkningar är dock minimal med nuvarande vacciner. Då är risken för att skadas allvarligt eller dö av de sjukdomar man vaccinerar mot betydligt större.

Effekten av vaccin

Varje år räddas mellan två och tre miljoner barn från att dö i vanliga sjukdomar tack vare vaccin. Ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle enligt WHO:s beräkningar kunna förebyggas genom ökad täckning av de redan existerande vaccinationsprogrammen. Många av de sjukdomar som bokstavligen var livsfarliga för hundra år sedan har i dag mer eller mindre försvunnit tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet som initierades i Sverige på 1940-talet. Men det betyder inte att de inte kan komma tillbaka. Ett exempel är mässlingen som fick ett par mindre utbrott i Sverige under 2017. Folkhälsomyndigheten skriver att risken för att smittas av mässling vid en utlandsresa är "påtaglig" för ickevaccinerade.

Källa: Dagens medicin, Folkhälsomyndigheten, WHO

Annons