En del av

4 tips om ditt barn pratar hela tiden – så säger du till på ett bra sätt

26 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som pratar
Har du ett barn som vill prata precis hela tiden? Som förälder vill man visa sitt barn respekt samtidigt som vi vill lära dem hur en konversation faktiskt funkar. Här ger vi dig några bra tips och fraser att använda för att be ditt barn vara tyst.
Annons
Så vet du om ditt barn är extrovertBrand logo
Så vet du om ditt barn är extrovert

Självklart vill vi att vårt barn ska lära sig prata om hen har kapacitet till det. Samtalet är ju en stor del av vår kommunikation och barn som pratar är dessutom både något av det gulligaste, roligaste och klokaste vi kan uppleva.

Men ibland blir det lite för mycket. Har ditt barn kommit in i en fas när hen vill prata precis hela tiden? Vi förstår dig! Det är inte bara kul. Ibland måste vi få ha det lite tyst omkring oss, och att lära sig att uppskatta både samtal och tystnad är bra för barn. Livet kommer som bekant inte gå ut på att hen får prata när och hur mycket hen vill.

pojke som leker
Kom ihåg att du lär ditt barn något bra när du visar hur en konversation fungerar och inte fungerar.

4 bra tips om ditt barn inte kan sluta prata

Samtidigt som vi inte vill att våra barn ska må dåligt eller känna sig oomtyckta för sin pratsamhet behöver vi alltså hitta sätt att säga till och prata (!) om den.

Annons

Föräldracoachen Aubrey Hargis ger några riktigt bra tips:

1. Hitta din go-to-fras

Det bästa är om du kan säga till ditt barn i samma stund som du känner att din gräns är nådd. Inte senare. Kom ihåg att det inte handlar om att du försöker såra barnets känslor utan om att sätta en konstruktiv gräns.

– Det hjälper att ha en väl beprövad fras i bakfickan som du kandra fram när det blir för mycket, säger Aubrey Hargis till Huffpost.

Några man kan testa är till exempel:

  • "Jag vill gärna höra mer om det sen. Just nu håller jag på med X"
  • "Det låter som att du har något viktigt att säga. Jag vill gärna lyssna när jag är klar med Y"

Det kan ta ett tag innan dina barn lär sig budskapet, men det är okej.

På lång sikt kan du tänka på att du just nu faktiskt lär ditt barn hur man har en konversation. Och en konversation betyder inte att man själv pratar varje minut av dygnet.

2. Återkom till ämnet

Föräldracoachen trycker också på vikten av att faktiskt återkomma till diskussionen ditt barn ville ha senare. På så sätt visar du att du lyssnade. Du tydliggör också för barnet att du inte bara försökte vara elak eller ointresserad, utan faktiskt vill veta vad hen har att säga.

Annons

Testa till exempel: ”Du, du höll ju på att berätta något viktigt för mig innan. Jag är klar nu, och vill gärna prata om det nu.”

”Det är okej att vara arg men jag kommer inte låta sig slå.”

3. Skilj på samtal och allmänt berättande

En utmaning för dig som förälder är, som många av oss nog märkt, vad som faktiskt är extra viktigt att lyssna på och vad som är lite allmänt babbel.

Studier har visat att barn som går och pratar för sig själva också tenderar att prestera bättre i exempelvis sin motorik. Vi vill med andra ord inte stänga av vårt barn helt från att gå runt och öva på sitt tal. Det är ju en gåva!

Konsten är alltså att skilja på vilket småprat som mest är att ditt barn pratar för sig själv, som du faktiskt inte behöver vara så uppmärksam på, och vilka samtal som handlar om att dela något med dig.Det sistnämnda kan få vara en högre prioritet för dig än det första.

Det kan också hjälpa att göra det tydligt för ditt barn att du inte kommer ge respons på varje tanke som poppar i hens huvud, helt enkelt att det finns en skillnad mellan ditt barns lite allmänna berättande och att faktiskt ha en konversation med dig.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

4. Ge tystnaden uppmärksamhet och värde

Det behöver inte färga varje kvart av er tid ihop, men en bra idé är att tillsammans i familjen komma överens om stunder då ni uppskattar att vara i varandras sällskap – tysta.

– Det kan vara så enkelt som att gå ut en stund i naturen och lyssna på fåglar, tipsar föräldracoachen Aubrey Hargis.

En sådan sak gör dina barn mer bekväma med att finnas till i tystnad tillsammans med andra människor. Dessutom kan det löna sig att komma ihåg att tystnad faktiskt är något vi alla behöver för vår mentala hälsa. Tystnad kan allt från att sänka vår puls, till öka vår kreativitet och känslomässig närvaro.

Källor/artikelinspiration: Huffpost, Parents

Foto: TT

Annons