En del av

Ärenden och träna – får man göra det när barnet är på förskolan?

21 apr, 2023 
AvElisabeth Granseth
En förskolegrupp som är ute på promenad
Gå ärenden eller passa på att träna? Vad är egentligen okej att göra när du har lämnat barnet på förskolan? Här svarar förskoleförvaltningens jurist på några vanliga frågor!
Annons

Funderar du på om det är okej att gå på det där träningspasset när barnet är på förskolan? Eller undrar du om du får lämna barnet på förskolan när du själv är sjuk? Det är inte alltid helt lätt att veta vad det är som gäller.

Motherhood tog kontakt med Erica Stålbom som är Förvaltningsjurist på förskoleförvaltningen i Malmö stad och passade på att fråga vad som är okej att göra när barnet är på förskolan. Så här svarar hon:

Pedagogens bästa tips för en bra inskolningBrand logo
Pedagogens bästa tips för en bra inskolning

Får man göra det här när barnet är på förskolan?

Här har vi samlat ett gäng frågor om vad som är okej eller inte att göra när barnet är på förskolan och man själv som förälder arbetar.

Får jag gå ett ärende eller handla när barnet är på förskolan?

– Nej, man får inte gå ett ärende eller handla när barnet är på förskolan.

Annons

Men är det okej att handla på lunchen?

– Ja, man har rätt att handla under den tid man har lunchrast då detta är inom arbetstiden.

Är det okej att träna när barnet är på förskolan?

– Nej, man får inte träna när barnet är på förskolan.

Men är det okej att använda sin friskvårdstimma och träna när barnet är på förskolan?

– Ja, eftersom friskvårdstimme är en förmån som erbjuds inom ens arbetstid, så går det dock bra att använda friskvårdstimmen medan barnet är på förskolan.

En grupp förskolebarn som bygger med klossar
Om man har funderingar kring när barnet får vara i förskolan eller inte går det att kontakta sin kommun och fråga.

Får jag flexa ut tidigare från jobbet och handla innan hämtning?

– Nej. Om man har flexat ut så arbetar man inte. Barnet har då inte rätt att vara i förskolan.

Får jag lämna barn på förskolan när jag själv (som är förälder) är sjuk?

– Detta regleras inte av lagtext, och det finns inte något svar i praxis eller förarbeten vad jag kan se. Men vid kortare sjukskrivning för tillfällig sjukdom så borde förskolor godkänna att barnet får vara i förskolan.

Annons

Får jag lämna barnet på förskolan när syskonen är sjuka?

– Ja, ett friskt syskon har rätt vara i förskolan. Detta kan dock begränsas utifrån vilken sjukdom det andra syskonet har.

Om jag är arbetslös eller föräldraledig, har barnet rätt att vara på förskola då?

– Om ett barns förälder är arbetslös eller föräldraledig har barnet rätt till förskola under minst tre timmar per dag, eller 15 timmar i veckan.

Skollagen sätter ramarna för när barnet har rätt att vara i förskolan

Det är skollagen som bestämmer när ett barn har rätt att vara i förskolan. Det är en omfattande lag och vissa bestämmelser är mer preciserade än andra, i vissa fall kan kommuner införa egna regler. Om man är osäker på vad som gäller tycker juristen Erica Stålbom att man ska kontakta sin egen kommun och fråga.

I skolagen står det att barn har rätt till förskola den tid föräldrarna jobbar eller studerar plus skälig restid till och från.

Annons

Ibland kan barn ha rätt att vara i förskolan utifrån barnets eget behov av särskilt stöd, eller om familjen behöver extra stöd.

– Om ett barn går i förskolan utifrån barnets eget behov så finns det inga ”begränsningar” för vad föräldrarna har rätt att göra när barnet är på förskolan, berättar Erica Stålbom och fortsätter.

– Det finns alltså inga enkla svar på när ett barn har rätt att vara i förskolan. Det utgår både från föräldrarnas behov av barnomsorg, och av barnens egna personliga behov av förskola.

Foto: TT

Annons