En del av

Mamman: Min dotter ska aldrig behöva krama någon mot sin vilja

24 okt, 2022 
Lovisa Svedlund
mammans tillsägelse
Barn ska aldrig behöva kramas mot sin vilja. Det ordet sprider småbarnsmamman Brittany i en video som nu delas på sociala medier.
– Ingens känslor ska få vara viktigare än min dotters rätt till sin egen kropp, säger hon.
Annons

Vill släktingar och bekanta ibland krama dina barn när umgåtts och säger hejdå i hallen?

Mamman Brittany Baxter från Australien bestämde sig för att hennes dotter aldrig skulle behöva känna sig tvungen att krama en annan person mot sin vilja.

Redan från födseln ville hon lära dottern om rätten till sin egen kropp – och att hon själv får bestämma vem som kommer nära den.

Video: Så får du mor- och farföräldrar att följa dina regler

Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnenBrand logo
Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnen

Mamman om varför dottern inte behöver kramas

Nu sprids en video på internet där Brittany förklarar hur hon tänker:

Med min dotter försöker jag verkligen praktisera principen om samtycke på alla sätt (...). Kan vi snälla börja normalisera det faktum att barn inte behöver pussa eller krama vuxna? Min dotter är nästan två år gammal och jag har försökt lära henne vad samtycke är i stort sett sedan hon föddes, säger Brittany och fortsätter:

Annons

Och jag tycker det blir väldigt icke-hjälpsamt när andra vuxna i hennes liv säger saker som ”ska vi behöva BE om en puss eller kram?”

Hon fortsätter förklara att vuxna ibland säger saker som ”Men åh, kan jag inte få en kram. Tycker du inte om mig?” till hennes dotter. Och när dottern säger att hon inte vill kramas kan svaret låta något i stil med ”Nu sårar du mina känslor”.

Brittany Baxter
Brittany Baxter. Foto: Tiktok/@brittanybaxter_x

Hon fortsätter:

Min dotter och hennes kropp existerar inte för att få andra att känna sig bekväma, eller för att få andra att känna sig mer älskade.

Brittany menar att det ofta är personer i den äldre generationen som uttrycker sig på det här sättet mot hennes dotter. Mammans önskemål är att den här generationen försöker uppdatera sin syn på samtycke, och att det är något som i högsta grad gäller även barn:

Annons

Ingens känslor ska få vara viktigare än min dotters rätt till sin egen kropp. Jag kommer inte låta henne växa upp i en miljö där hon ett; inte vet om hur hon ska säga nej och två; hon inte vet hur det ser ut när någon respekterar hennes nej.

Hon avslutar med en fras till alla som har barnbarn:

Snälla bättra er, mor- och farföräldrar.

Beteendevetaren: Viktigt att lyssna på barns ”nej”

I en tidigare intervju med Motherhood har beteendevetaren Paulina Gunnardo pratat om varför det är viktigt att lyssna på barns ”Nej” eller ”Stopp” – redan när de är små:

– Självkänslan växer fram i relation till andra och i allt det praktiska som händer i vardagen som när ett barn får lära sig att det är okej att säga ”stopp" och ”nej”, att känna efter i kroppen vad som känns bra och inte och att det faktiskt är viktigt att andra lyssnar på det. Mycket av det sociala, bland annat vår bild av oss själva och hur vi ska bete oss i relationer, formas i barndomen, säger Paulina och fortsätter:

Annons

– Därför är det bra att barn tidigt får lära sig om sina och andras gränser, att känna in vad som känns bra och inte bra och att säga och teckna ”stopp” och ”nej” när något inte känns bra.

Paulina Gunnardo är beteendevetare med fokus på barns utveckling.

Att veta om att vuxna runtomkring respekterar när man sätter gränser kan förbättra barns självbild, självrespekt och bidra till självförtroendet förklarar hon.

– När de istället får med sig positiva erfarenheter av att gränser respekteras kan de dessutom bli bättre på att identifiera när någon passerar gränsen och att man då larmar och säger ifrån.

Här kan du se mammans video:

Foto: Tiktok/@brittanybaxter_x, TT

Annons