En del av

Experten: Därför ska du ALLTID lyssna när barn säger STOPP!

06 apr, 2022 
AvSanna Rossäng
Bild på två barn. Till vänster ett barn som sitter ihopkrupen och kramar en nalle. Till höger ett barn som gör tecknet för stopp
Stopp! Ett enkelt ord med stor betydelse oavsett hur gammal man är. Experten Paulina Gunnardo förklarar varför det är extra viktigt att lyssna när just barn säger det – och vad som händer annars.
Annons

Stor eller liten spelar ingen roll, ett “stopp” ska alltid betyda just det. Från att barn lär sig att göra tecknet för “stopp” tills att de kan uttrycka det i ord är det extra viktigt att vuxna respekterar när barn sätter gränser.

Se även: Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Paulina Gunnardo är förutom Motherhood-bloggare även beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling. Hon menar att det är vuxnas ansvar att berätta för barn varför det är viktigt att respektera varandras gränser och varför stopp är en viktig del av det.

– Gränser SKA respekteras. Det är inte alltid enkelt, särskilt inte när man är liten, men det är superviktigt att få med sig. För varje gång man lyfter det, som med den konkreta “stopp”-handen, växer sig barn starka, kloka och trygga i sig själva och med andra.

Annons

När vi respekterar ett barns gränser skickar vi signaler om att de är viktiga.

Stopp ska respekteras i alla åldrar

Paulina Gunnardo förklarar att det är när man är liten man är som mest mottaglig för påverkan. Självkänslan, integriteten och självbilden tar form när vi är små. Det tillsynes enkla ordet stopp har därför stor betydelse för barns utveckling.

När vi respekterar ett barns gränser skickar vi signaler om att de är viktiga, att det är bra att lyssna in sina egna känslor och signaler och att man har rätt att uttrycka hur det känns och vad man vill, säger Paulina och fortsätter:

– Och just eftersom vuxna har ett övertag är barn utsatta just för att de är barn. Därför är det extra viktigt att barn får veta att det inte handlar om ålder utan om människovärde och indirekt att man är minst lika viktig som en vuxen.

Så det är självkänslan och självbilden som kan få sig en rejäl törn om vi inte respekterar “stopp” och “nej”.

– Självkänslan växer fram i relation till andra och i allt det praktiska som händer i vardagen som när ett barn får lära sig att det är okej att säga ”stopp" och ”nej”, att känna efter i kroppen vad som känns bra och inte och att det faktiskt är viktigt att andra lyssnar på det. Mycket av det sociala, bland annat vår bild av oss själva och hur vi ska bete oss i relationer, formas i barndomen, säger Paulina och fortsätter:

Annons

– Därför är det bra att barn tidigt får lära sig om sina och andras gränser, att känna in vad som känns bra och inte bra och att säga och teckna ”stopp” och ”nej” när något inte känns bra.

Bild på Paulina Gunnardo.
Paulina Gunnardo, beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling och bloggar på Motherhood.

Det händer om vi inte lyssnar på stopp

Det som händer när vi inte respekterar “stopp” och “nej” är att barn inte vet sina gränser och hur man uttrycker dem, förklarar Paulina.

Får barnen inte med sig koll på känslor, hur man lyssnar in sina egna gränser, hur man uttrycker dem, och att de är värda att respekteras är risken att de blir osäkra på var deras egna gränserna går och hur man kan uttrycka dem.

Så vad händer om man istället alltid lyssnar på stopp och uppmuntrar barn (och vuxna för den delen!) att sätta gränser? En god självbild, gott självförtroende och självrespekt.

– När de istället får med sig positiva erfarenheter av att gränser respekteras kan de dessutom bli bättre på att identifiera när någon passerar gränsen och att man då larmar och säger ifrån.

Foto: TT, porträttfoto: Clara Mortensen.

Annons