Hjälp barn att sluta gråta – så lugnar du från skrik och tårar

flicka som gråter

”Sluta gråta”. Det har nog hänt de flesta föräldrar att vi säger frasen till vårt barn när vi är trötta, har bråttom eller märker att vårt barn gnäller.

Men vad händer med vårt barn när vi ber dem hämta sig och hur ska man egentligen göra för att få barn att sluta gråta, men samtidigt prata om sin känsla?

Se också: Varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla

6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla
0:36

Efter reklamen: 6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla

(0:36)

Slå på ljud

Hjälp barn att sluta gråta – psykologen tipsar

Vi pratade med barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran som bland annat skrivit Känsloboken – för dig som går på lågstadiet och boken Allt som händer inuti - om tankar och känslor från A till Ö.

Vad händer egentligen när vi ber vårt barn ”sluta gråta”?

– Det beror självklart på situation och varför barnet gråter. Ibland måste ju barnet såklart få gråta för att det har hänt något jobbigt. Och ibland behöver barnet bli avledd och få hjälp med att sluta med ett beteende som kanske inte är så konstruktivt. Då kan ett ”Sluta gråta” ibland hjälpa till lite men det behöver följas av ett alternativ – vad ska barnet göra istället?

Psykolog Reyhaneh Ahangaran

Reyhaneh Ahangaran är legitimerad psykolog och har bland annat jobbat med barn- och ungdomspsykiatrin och som sexualupplysare på RFSU. Foto: Anna Tärnhuvud/B Wahlströms

– Sen hänger det mycket ihop med hur man säger ”sluta gråta”, är det irriterat eller med värme medan man torkar bort en tår? Helst kan man ju försöka undvika en sådan ”uppmaning” men det kan komma ganska naturligt i en sådan situation, och det gör inget om man säger det någon gång då och då. Det är självklart en annan sak om man säger det till barnet varje gång hen gråter, det är inte okej. Alla känslor måste få finnas och man måste få gråta ibland.

Hur hjälper jag bäst mitt barn att sluta gråta?

– Först och främst är det viktigt att bekräfta att du ser att barnet är ledsen och fråga varför, det kan ju vara något du har missat också! Om du sedan tänker att det inte är någon fara eller något som behöver rättas till eller lösas kan du säga ”Jag ser att du är ledsen och så kan det vara ibland. Kom så går vi och gör något annat så kanske det känns bättre."

Ska jag tänka på något speciellt som förälder när jag vill att mitt barn ska sluta gråta?

– Tänk på varför barnet gråter – är det för att hen är ledsen, trött, eller bara av vana utan att det ligger något bakom? Bemöt det utifrån den enskilda situationen.

Så vet du om det bara är gnäll eller något att reda ut

Vi bad Reyhaneh Ahangaran berätta mer om vilka anledningar det finns till att barn gråter – och om vi känner på oss rätt att det ibland faktiskt bara handlar om gnäll som behöver avledas.

Hur ofta händer det att våra barn bara gråter utan att det ”är något”?

– Jag tänker att det är väldigt olika från barn till barn, och också vad man har för mönster och kommunikationsstil i familjen. Ibland kan ett barn ha fått lära sig att den enda gången hen blir hörd av föräldrarna är om hen börjar gråta – då är det svårt att låta bli om det är något man vill få fram. Så nånting är det varje gång men vad det är kan variera något oerhört.

pojke som gråter

Lyssnar in varför ditt barn är ledsen innan du bestämmer hur du hanterar situationen.

Ofta känner man som förälder kanske att det bara är lite gnäll – är det okej att inte alltid ”reda ut” allt kring känslan?

– Absolut, men tänk då på att ge barnet ett alternativ och göra något annat. Det är inte säkert att barnet nappar på det och kanske behöver barnet sitta och vara ledsen en stund för sig själv innan något annat känns aktuellt och då är det så.

Hur vet man om barn är ledsna eller om det bara är gnäll?

– Jag tänker att föräldrar ofta kan höra och se det på sitt barn, och också om man vet vad som har hänt, om barnet är trött och hungrig och så vidare. Ibland behöver barn lätta på trycket (precis som vi vuxna) och ibland finns det ju någon specifik orsak.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Slutar inte ditt barn heller prata? 4 sätt att pausa snacket en stund
3 enkla steg – så pratar du med småbarn så att de faktiskt lyssnar

Utvald läsning