En del av

3 fraser att testa när barnen inte lyssnar – så kan du säga!

12 apr, 2023 
Lovisa Svedlund
pojke och farfar äter glass
Hoho, någon där? Att barn kan vara försjunka egna tankar, eller inte riktigt vill lyssna, känner du nog igen.
Vi listar tre kreativa fraser som gör att barnen lyssnar på dig – redan första gången!
Annons

Många fraser vi använder som föräldrar, mor/farföräldrar eller vuxna nära barn kan kännas uttjatade. Och ärligt talat kanske det inte är så konstigt att våra barn slutar lyssna närde hört oss be om samma saker tusen gånger?

Särskilt när det kommer till små föraningar eller önskemål om hur vi vill att barnen gör något, kan det vara svårt för våra små att orka lyssna och ta till sig. "Kan du komma till matbordet?", "Nu måste vi åka", "Nu har jag sagt det här tre gånger"... ja listan kan göras lång!

Så hittar du lugnet som förälderBrand logo
Så hittar du lugnet som förälder

Fraserna som hjälper barnen att lyssna på det du säger

Så hur ska vi få barnen att faktiskt lyssna första gången? I tidningen Motherly listar mamman Wendy Snyder fraser hon testat – och vi blev direkt inspirerade att prova. Kanske skulle detta funka hos er också?

Annons

1. Andas – sen kan du fråga!

Tycker du frasen "Sluta gnälla" inte brukar leda någon vart? Vi är nog många som känner igen att det är ord som våra barn inte lyssnar så bra till. Testa istället "Låt oss ta ett djupt andetag – sen kan du fråga mig om det du ville".

På så sätt blir det lättare för barnet att lyssna och ta in instruktionen att använda en annan den o-gnälliga rösten. Därefter på ett annat sätt framföra vad hon/han vill. Hjälp gärna till genom att ta några djupa andetag med barnet!

2. Idag kör vi rally-rejset

En fras man kan känna sig riktigt trött på är att lönlöst gapa "Nu måste vi åkaaa". Herregud, hur många gånger har vi sagt detta med känslan av att ingen annan i familjen lyssnar ens LITE?

Testa en helt ny ingång och se om barnen lyssnar bättre på ditt önskemål! Ett förslag är: ”Idag är vi kör vi i rally-rejset. Låt oss testa hur snabba vi kan vara innan vi står utanför dörren!".

Annons

3. Ska jag skriva upp?

Leksaker, godis eller ett nytt tv-spel. När vi rör oss i affärer kommer ibland frågan om barnen kan få något – och visst kan fraserna "nej" eller "nej det har vi inte råd med" kännas lite uttjatade? Det är inte alltid våra barn har lust att ta in ett rakt "nej".

Kanske händer något om du testar att vara mer uppmärksammande och positiv? Man kan ju faktiskt förstå varför den där grejen ser så lockande ut på hyllan! Testa: "Vi kommer inte köpa det idag. Vill du att jag skriver upp det på din önskelista?"

5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemmaBrand logo
5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemma
Annons