En del av

10 vanliga frågor om barns utveckling 0-6 månader

03 maj, 2021 
Redaktionen Motherhood
Sofie Guldbrand svarar på 10 vanliga frågor om barnets utveckling första tiden (0-6 månader).
En unge, 100 frågor – och lika många svar. Vi bad Sveriges vassaste experter svara på de allra vanligaste googlingarna om barn och graviditet. Här svarar barnsjuksköterskan Sofie Guldbrand på 10 vanliga frågor om barnets utveckling första tiden (0-6 månader).
Annons
Se när BVC-sköterskan Sofie Guldbrand svarar på frågor om bebisens första tid, 0-6 månaderBrand logo
Se när BVC-sköterskan Sofie Guldbrand svarar på frågor om bebisens första tid, 0-6 månader

Som nybliven småbarnsförälder har det googlats en och annan fråga om både graviditet och förlossning. När barnet väl är en del av familjen tillkommer en hel del nya frågor! Det gäller allt från barnets utveckling, mat och sömn.

Med hjälp av barnsjuksköterskan Sofie Guldbrand har vi fått svar på de allra vanligaste frågorna den första tiden med bebis. Håll tillgodo!

Hur långt ser en bebis?

– En nyfödd bebis ser ungefär så långt som från förälderns famn upp till förälderns ansikte, alltså ungefär 20 centimeter.

När börjar en bebis le?

– En bebis kan le direkt från att de är födda, men då är det inte det sociala leendet utan mer en känsla bebisen får när den sover eller är vaken. Det är nästan som en reflex, så det är inte helt frivilligt. Men de kan le direkt.

Annons

När börjar en bebis skratta?

– Då är det lite mer det sociala och det brukar ske mellan 6 och 8 veckor. När de ser att en annan människa ler eller skrattar åt dem, så skrattar de tillbaka.

När får en bebis tänder?

– Här är det stor normalvariation. Det finns barn som kan födas med en tand och det finns barn som får sin första tand först efter ett år. Men det vanligaste är att de första tänderna kommer runt ett halvår, och då ska man börja borsta direkt.

När ser man vilken ögonfärg bebisen får?

– Ögonfärg kan skifta på bebisar hela första spädbarnsåret. Därför är det inte säkert att färgen de har när de föds är den de får som vuxna.

Hur mycket väger en nyfödd bebis?

– Snittet i Sverige är 3,5 kilo, men det är också mycket genetik i det. Pojkbebisar väger ungefär 100 gram mer än flickbebisar. Sedan kan man också titta på hur man själv eller ens syskon var som spädbarn, får man många stora barn i släkten kan ditt barn också vara större, eller tvärt om.

Annons

När börjar håret växa på en bebis?

– Det finns barn som föds med en hel frisyr, medan andra är upp till två år när det börjar komma mer. Som nyfödda, särskilt prematura, kan de ha langunofjun på huden och det faller av. Håret på huvudet kommer lite senare hos de flesta.

Hur mycket ökar en bebis i vikt per vecka?

– En nyfödd bebis går ner i vikt första dagarna. Bebisen kan gå ner upp till tio procent och det är normalt. När mjölken börjar komma från dag 3-5 brukar de gå stadigt upp i vikt. Första dagarna och veckorna handlar det ungefär om 20 gram om dagen. Men det kan ibland gå mycket fortare, för att sedan gå långsammare efter ett par månader.

När blir en bebis stadig i nacken?

– Där kan man faktiskt lita på att barnet är mer kompetent än man tror. Även en nyfödd kan ligga på föräldern utan att man behöver stödja huvudet så mycket. Men de kan inte balansera huvudet förrän efter ett par veckor eller månader. Det nyfödda barnet kan kravla för att leta efter bröstet. Runt två månader börjar barnet kunna lyfta nacken, men inte balansera runt huvudet.

När börjar en bebis greppa saker?

– Runt tre till fem månader brukar barnet i ryggläge börja undersöka sina händer och greppa. Sedan går det lite olika fort, men runt fem månader kan man även med stöd i en sittande position styra sina händer och greppa. Så de börjar styra händerna i ryggläge och senare med stöd i sittande position.

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Nyfiken på att lära dig mer? Här är Sofies tips på vidareläsning!

Annons