En del av

Vaccinationsprogrammet för barn – det får bebisen första året

28 apr, 2021 
AvUlrika Hermansson
barn som får vaccin
Vilka vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet får bebisen det första året? Vi reder ut vad ni erbjuds av vården.
Annons
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebisBrand logo
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

Alla barn i Sverige erbjuds att delta i det svenska vaccinationsprogrammet. Det är gratis och i Sverige är det ca 97% av alla barn som följer programmet.

Tobias Alfvén som är barnläkare vid Sachsska barn-och ungdomssjukhuset, docent i global barnhälsa vid Karolinska institutet och ordförande i svenska Läkaresällskapet, förklarar hur det funkar:

– Att så många barn i Sverige är vaccinerade har lett till att många sjukdomar som tidigare var vanliga hos barn och orsakade lidande och död nu är mycket ovanliga. De vaccin som används är mycket väl testade och allvarliga biverkningar extremt ovanligt.

Det är viktigt att man följer tidsangivelsen oavsett vad som händer i samhället så barnet får sitt skydd före det utsätts för smitta, förklarar han. Programmet är noga utvalt med rätt vaccin i rätt tid i barnets utveckling.

Annons

Dessa vaccin får barn under ett år i Sverige

Följande vaccin erbjuds under barnets första 12 månader:

Vid 6 veckor: Vaccin mot rotavirus Ett skydd mot svår maginfluensa.

Vid 3 månader: En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Haemophilus influenzae typ b (Hib) och hepatit B, och en spruta med vaccin mot pneumokocker, och vaccin 2 mot rotavirus (vätska i barnets mun)

Vid 5 månader: En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B, och en spruta med vaccin mot pneumokocker.

Vid 12 månader: En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B, och en spruta med vaccin mot pneumokocker.

Foto: TT

Annons