En del av

Barnsäkerhet i hemmet – checklista på sakerna vi ofta missar

09 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
säkerhetsmissar
Vi vet att du är expert på att ta hand om ditt barn, inget snack om saken! Men det finns några vanliga missar kring barnsäkerhet som många föräldrar gör – för att man helt enkelt inte vet om dem, säger Alexandra Björnsson, barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.
Checka av listan! Här de vanliga misstagen – och så undviker du dem.
Annons
Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstidenBrand logo
Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstiden

Idag är mom-shaming ett ord vi tyvärr tvingats lära oss. Så det tåls att sägas direkt: du är givetvis expert på ditt eget barn och vet precis hur du bäst ordnar upp ert liv. Ingen tvekan om den saken.

Men, utan att skuldbelägga en enda förälder, så finns också ett antal säkerhetsmissar många av oss gör i vardagen. Helt enkelt för att ingen har sagt till oss att de finns där. Eller för att vi förståeligt nog har tusen saker att tänka på.

Barnsäkerhet – 8 saker att tänka på

Här berättar Alexandra Björnsson, barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa, om de vanligaste sakerna som småbarnsföräldrar glömmer tänka på när det kommer till säkerhet – och lösningen på hur du undviker dem.

1. Fallolyckor vanligaste orsak till skada hemma

Helst skulle vi såklart se noll fallolyckor där barn är inblandade varje år. Men idag sker cirka 11 000 fallolyckor med barn i åldern 1-3 år i årligen Sverige. Det är därmed den vanligaste orsaken till att barn skadar sig hemma.

Björnsson
Alexandra Björnsson är barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

– Många jag möter tror att den vanligaste anledningen till att barn skadar sig hemma är att de sätter i halsen eller klämmer sig till exempel. Men det är bra att ha med sig i barnsäkerhetstänket att det faktiskt är fallolyckor, säger Alexandra Björnsson.

Annons

Lite under hälften av fallolyckorna är fall från låg höjd, mindre än en meter. Det är till exempel fall från soffor, fåtöljer, sängar, skötbord och bord. Men barn faller också från till exempel leksaker, toalettstolar och diskbänkar eller tappas av en förälder eller ett syskon.

Jag tror att detta är något som många vet men man kanske inte alltid tar på allvar.

Några tips från experten:

  • Se till att det finns tillräckligt med stopp kring ditt barn, om barnet sover i sängen. Eller låt barnet sova i spjälsäng/på madrass på golvet.
  • Ha nolltolerans för att släppa ditt barn med handen när det ligger på skötbordet, inte ens en millisekund för att bara hämta en tvättlapp. Tänk enkelt ”en gång är en gång för mycket".
  • Sätt säkerhetslås på dörrar och fönster och sätt grindar framför trappor.
  • Påminn dig mentalt om att detta är den vanligaste orsaken till olyckor hemma.
barn skötbord

2 . Varma vätskor

Innerst inne vet vi om det. Men varm dryck tillsammans med en bebis eller ett barn kan vara väldigt förödande.

– Kafékulturen och att dricka kaffe när man har en bebis i knät är väldigt vanligt. Men jag vill faktiskt säga: Gör inte det. Det är så lätt hänt att barnet sprattlar till eller något annat händer som gör att du spiller. Jag tror att detta är något som många vet men man kanske inte alltid tar på allvar.

Annons

Särskilt allvarligt kan det bli om du har ett blöjbarn.

– Om en blöja får varm vätska över sig blir blöjan som ett klister mot kroppen.

Några tips från experten:

  • Låta någon hålla ditt barn när du dricker.
  • Låta barnet ligga i vagnen när du dricker.
  • Sätta barnet i en barnstol, om det kan sitta själv, när du dricker.
person som häller upp kaffe

3. Solskyddsfaktor – tänk om!

På sommaren får Alexandra Björnsson många frågor från föräldrar om vilken solskyddsfaktor barn under ett år kan ha. Men där kan vi faktiskt helt tänka om tycker hon.

– Generellt tycker jag inte ens att man ska tänka på solskyddsfaktor under barnets första år, för småbarn ska inte vara i solen. Fokusera på UV-skyddande kläder, att hitta skuggan, och på solhattar istället!

4. Håll (alltid!) i ett litet barn som badar

Nästan alla har gjort det någon gång när barnet badar, släppt barnet en millisekund för att vända sig om och hämta en handduk. Men med små barn kan det gå otroligt snabbt.

Annons

Se till att du har en trappgrind om du har en trappa. För den kommer att behövas.

– Jag tror att många känner igen sig i att ”detta har jag gjort”, jag har vänt på mig så där en gång. Men tänk noll. Noll gånger ska du vända dig om. En gång när allt gick bra, är en gång för mycket.

Risken när man har småbarn som befinner sig även i det grundaste av vatten är obehaglig att tänka på, men bra att känna till.

– Det har fruktansvärt nog hänt att barn drunknat i en vattenpöl. Om barnet hamnar med huvudet nedåt, inte är tillräckligt stark i nacken för att kunna lyfta sitt huvud och inte kan orientera sig under vattnet, kan det gå illa. Det räcker med ett andetag under vattnet.

Tipset är enkelt: Håll alltid i ett litet barn som badar.

barn som badar

5. Ha koll på HLR och första hjälpen

I en undersökning som Trygg-Hansa gjorde nyligen visade det sig att varannan svensk vuxen inte hade gått någon kurs i hjärt- och lungräddning för barn.

Annons

Barnsäkerhetexpertens tips är att gå kursen redan som gravid.

– Anledningen till att man ska gå just HLR på barn är att det skiljer sig hur man räddar livet på ett barn och en vuxen. Gör det redan när ni är gravida så kan ni bara repetera kunskaperna senare!

6. Säkerhet i bilen

När det kommer till bilen finns några enkla saker att tänka på. Några påminnelser från barnsäkerhetsexperten:

  • Bilbarnstolen ska vara bakåtvänd länge, upp till 4 års ålder och gärna längre. Det reducerar risker vid bilolyckor mycket. Är det trångt i bak, sätt den i framsätet. Koppla alltid ur krockkudden om stolen är i framsätet.
  • Packa rätt! En lös mobiltelefon på 100 gram väger 16 kilo när den kommer flygande i snabb hastighet. En lös surfplatta som väger 500 gram, får en vikt på 80 kilo när den kommer med hög hastighet. Det finns fickor och hållare att köpa till bilen om barnen ska använda utrustningen.
  • Sitter ditt lilla barn själv i baksätet när du kör? Kom ihåg att inte ge barnet något att äta på. Du kan befinna dig på en motorväg och ha svårt att stanna om du märker att barnet satt i halsen.
hållare läsplatta bilen

7. Gå igenom checklistor och gör dig förberedd

I en småbarnsvardag är vi vana vid att behöva ta saker på studs. Det gör det lätt att glömma att det går att ligga steget före.

– Detta vill jag inte kalla en miss – men ett tips! När man är mitt uppe i något tar man saker som det kommer och kan bli stressad över vad som ska komma härnäst. Men man kan ju tänka efter före, säger Alexandra Björnsson.

Annons

Hennes tips är enkelt.

– Har du gjort en barnsäkerhetsgenomgång i tid är du beredd när bebisen vill börja krypa, klättra eller pilla på allting. Gå igenom rum för rum så är du förberedd. Se till att du har en trappgrind om du har en trappa. För den kommer att behövas. Att flytta knivar och farliga vätskor kommer du också behöva göra. Gör det redan under graviditeten när det är lugn och ro.

8. Varva ner och se de riktiga farorna

Stress är vanligt förekommande bland småbarnsföräldrar, och inte är det något konstigt med tanke på vilka krav och i vilken vardag de lever.

Men barnsäkerhetsexpertens tips är att också våga varva ner och inte hela tiden vara ”för rädd”.

barn barngrind trappa trappgrindm

– Det är fullt naturligt att vara orolig för allt. Det var jag också när jag hade småbarn. Men att ramla och kanske slå sig litegrann i ett bord är en del av barnens utveckling, det är också så barn lär sig.

Annons

Hennes råd är därför att fokusera på de saker som kan få allvarligast konskvenser. Det är helt enkelt svårt att skydda mot allt.

– Lägg fokus på rätt saker. Det är okej att barnet ramlar litegrann när det ska lära sig gå, men det är allvarligare om det ramlar i trappen för att det inte finns någon trappgrind, för att ge ett exempel.

Olyckor med barn i hemmet

De vanligaste olyckorna i hemmet är:

  1. Fallolyckor: Nästan 11 000 barn i åldrarna 1-3 år skadas i fallolyckor varje år. Drygt 40 procent består av fall från låg höjd (mindre än en meter). Till exempel från soffor, fåtöljer, sängar, skötbord och bord. Men barn faller också från till exempel leksaker, toalettstolar och diskbänkar eller tappas av en förälder eller ett syskon.

  2. Brännskador: Ungefär 2 700 barn skadar sig så allvarligt att de behöver uppsöka en akutmottagning. Ungefär 900 barn är i åldrarna 1–3 år. Vanligast är varma vätskor och föremål.
  3. Kläm- och skärskador samt stick: Ungefär 2 500 barn skadas varje år i eller kring bostaden genom att de klämmer sig, skär sig eller blir stuckna av insekter med mera.
  4. Fall från skötbord: cirka 600 barn per år.
  5. Förgiftning: 600 barn i åldrarna 1-3 år råkar varje år ut för olyckshändelser med förgiftning som följd. Vanligaste orsaken är att man fått i sig någon annans medicin.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap/Alexandra Björnsson

Foto: TT, Trygg-Hansa

Annons