HLR: Så ger du hjärt- lungräddning till barn

oroligt barn och mamma

Vi önskar såklart aldrig att det händer – men om olyckan är framme är det bra att veta hur man gör hjärt- lungräddning på ett barn som är medvetslöst. Här berättar och visar HLR-instruktören Jessica Nieminen steg för steg hur du gör.

Förhoppningsvis kommer vi aldrig behöva göra hjärt- lungräddning på ett barn men som förälder kan det ändå kännas skönt att veta hur man går till väga om olyckan är framme. I steg för steg förklarar instruktören Jessica Nieminen från Hjärt-Lungfonden hur du gör HLR på barn över ett år.

Hjärt- lungräddning på barn över ett år

Om det är en bebis under ett år som behöver hjärt-lungräddning ska du läsa här.

Annars, för äldre barn, är det följande instruktion som gäller:

1. Kontrollera medvetande

Det första du ska göra är att undersöka om barnet som verkar livlöst är vid medvetande och om det andas. Börja med att skaka lite i barnet och nyp i det. Fråga högt om det kan höra dig. Får du ingen reaktion är barnet medvetslöst. Då måste du kontrollera andningen.

2. Kontrollera barnets andning

För att kontrollera amningen gör du sedan såhär:

Barnet ligger på rygg och du böjer huvudet bakåt, så att halsen sträcks ut. Sätt en hand på pannan och en eller två fingrar från andra handen runt hakan, så att du håller huvudet stabilt med dina båda händer.

Lägg nu ditt öra mot barnets mun. Välj örat som gör att du också kan se bröstkorgen när du har örat mot munnen. Titta på bröstkorgen: Sänker och höjer sig bröstkorgen? Samtidigt lyssnar du efter andning och har din hand nära munnen så att du kan känna efter andetag.

Om något av följande gäller ska du påbörja hjärt- lungräddning:

  • Barnet andas inte
  • Barnet andas konstigt
  • Du är osäker på om barnet andas

3. Hjärt lungräddning på barn – så börjar du

Till barn gör man hjärt- lungräddning enligt följande mönster:

  • 5 inblåsningar
  • 30 kompressioner (tryck på bröstkorgen)
  • 2 inblåsningar

Börja med att böja huvudet bakåt och nyp igen näsan med dina fingrar. Lägg din mun över barnets mun och andas ut från din mun, in i barnets mun, ett andetag i taget.

Efter första utandningen i barnets mun, ta in ny luft. Fortsätt med nästa utandning. Och så vidare tills att du har gjort det fem gånger.

Tydlig guide – så gör du om ditt barn satt i halsen

4. Fortsätt med kompressioner – tryckningar på bröstet

Om barnet fortfarande är livlöst ska du fortsätta med kompressioner.

Du trycker på barnets bröstkorg 30 gånger. Det kommer kännas jättemycket, och det är hårt du ska trycka. Men fortsätt ändå.

Själva trycken utför du såhär:

Placera handloven på den nedre delen av barnets bröstkorg och den andra handen som stöd på huvudet. Ha rak arm och skuldran rakt över handen, du står på knä. Tryck nu ner bröstkorgen 5 centimeter, 30 gånger. Räkna gärna högt för att hålla takten och fortsätt upp till 30 även om det känns som du tryckt jättemånga gånger redan.

Är barnet fortfarande inte vid medvetande ska du fortsätta med inblåsningar. Denna gång två inblåsningar. Glöm inte att nypa näsan när du blåser in.

Är barnet fortfarande medvetslöst? Fortsätt med 30 kompressioner, 2 inblåsningar, 30 kompressioner, 2 inblåsningar och så vidare. Sluta inte, utan fortsätt hela tiden tills dess att ambulansen eller räddningstjänsten är på plats.

Här kan du se videon där instruktören visar steg för steg hur du gör :

2:26

Efter reklamen: HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning på barn

(2:26)

Foto: TT

Video/reporter/redigering: Katarina Mattson

Mer läsning för dig

Det här borde alla föräldrar veta om barn och drunkning