En del av

Allt du behöver veta inför förskolestart – från ansökan till köplats

24 feb, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7310473?imageId=7310473&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Emilie Josephson Dalhamn
Små barn som leker på golvet
Ett stort steg för ditt barn – och ett minst lika stort för dig som förälder: dagen då det är dags att börja förskolan. Vi reder ut allt från ansökan till köplatser och svårigheten med att välja rätt.
Annons
Brand logo

Funderingarna inför förskolestart är många. Här besvarar vi vanliga frågor och tankar som dyker upp när det är dags att anmäla till föris.

Vid vilken ålder får mitt barn börja förskolan?

Enligt Skolverket ska barn ”från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier.” När föräldrar sedan väljer att låta sitt barn börja är väldigt olika. Idag väntar många till barnet är runt ett och ett halvt år, 14-19 månader, och delar föräldraledigheten mellan varandra.

När kan jag söka till förskolan?

Så fort barnet har ett personnummer kan du skicka in en ansökan och senast fyra månader innan önskat startdatum ska ansökan vara på plats. Det kan vara bra att vara ute i god tid om du vill försäkra dig om en plats på just den förskola som ni önskar.

Annons

Ditt barn behöver ofta men inte alltid vara folkbokfört i kommunen där ni söker plats.

Hur väljer jag rätt förskola för mitt barn?

Fundera över vad som är viktigast för er familj. Är det att logistiken är smidig, alltså att förskolan ligger i närheten av hem och arbete? Har ni en preferens vad gäller den pedagogiska inriktningen, till exempel Montessori eller Waldorf? Eller känns det viktigt att förskolan har en grönskande innergård med närhet till grönområden. Gör en priolista!

Vilka är skillnaderna mellan kommunal och privat förskola?

Fristående, eller privata förskolor drivs av till exempel ett aktiebolag, ett trossamfund, en stiftelse eller en ekonomisk förening i form av ett kooperativ.

Det är kommunerna som ansvarar för att det finns förskolor och för att barn erbjuds plats. För fristående förskolor gäller i princip samma regler som för kommunala förskolor. De följer också samma läroplan.

Annons

Hur gör jag om det är kö till vald förskola?

Om det är fler sökande än platser på den förskola ni valt tillämpas kösystem. Ditt ansökningsdatum blir då ditt ködatum. Kommer ni inte in på önskad förskola tilldelas du förmodligen en plats på ert andra- eller tredjehandsval.

I en del kommuner, särskilt i och runt storstäderna kan det bli ett hårt tryck på förskoleplatser medan man i mer glesbefolkade områden ofta får plats på sitt förstahandsval.

Så stora är barngrupperna på förskolan

Många föräldrar oroar sig över stora barngrupper och få pedagoger. Det finns faktiskt inga regler kring hur stora barngrupperna ska vara men Skolverket har däremot riktlinjer. För barn mellan ett och tre år kan barngruppens storlek vara sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år kan ett riktmärke vara nio till 15 barn. Grupperna brukar anpassas efter antalet pedagoger, gruppens sammansättning samt inne- och utemiljön.

Annons

Så går ansökan till

All ansökan görs digitalt via respektive kommuns hemsida. Din ansökan behöver vara komplett för att gälla. Som vårdnadshavare får du möjlighet att önska tre eller fler förskolor som du rangordnar. Inom fyra månader från det datum dina ansökan kom in ska du ha blivit erbjuden en plats.

Beskedet om platserbjudandet skickas till den mailadress och de telefonnummer som du angett när du sökte.

Om jag inte får plats på förskolan?

De flesta kommuner tillämpar platsgaranti vilket innebär att om det inte finns plats på den eller de förskolor du söker till när du behöver platsen så blir du erbjuden en garantiplats. Det vill säga en plats på närmaste kommunala eller fristående förskola som har lediga platser.

När du väl får ett ”erbjudande om plats” behöver du bara logga in och tacka ja till platsen. Tänk på att båda vårdnadshavarna behöver göra detta.

Byta förskola?

Även om man sökt och fått plats på önskad förskola kan det visa sig att det inte var rätt val för er. Om ni inte skulle bli nöjda med förskolan, ska flytta eller av annan orsak behöver byta så kan man när som helst gå in och ansöka om att byta plats på samma plats där ni gjorde er ansökan.

Källa: Skolverket, Skolwebben
Foto: TT

Annons