Brita Zackari om graviditeten: ”Dålig på att ta hand om mig själv”

Trötthet och dagar för att återhämta sig efter träning. Nu berättar influencern och SVT-profilen Brita Zackari, 38, mer om sin graviditet med sonen Björn.
– När järnbristen väl upptäcktes tack vare ihärdig barnmorska så var det såklart svårt att komma ikapp, skriver hon i ett blogginlägg.

Redan i podden Brita och Parisa och i hennes och maken Kalle Zackari Wahlströms tv-program Hjälp, vi har köpt en bondgård! fick vi följa med i delar av graviditeten. Bland annat hur Brita Zackari under inspelningen av tv-programmet blev stångad av en bagge i magen.

Tack och lov gick allt bra då. Men nu avslöjar hon i ett blogginlägg att graviditeten hade sina andra utmaningar:

”Större delen av graviditeten var jag jättetrött, kunde absolut inte träna ens första trimestern”, skriver hon i blogginlägget.

Brita Zackari fick järnbrist under graviditeten, utan att veta om det.

Hon skriver också:

”Den enda gång jag nu tvingade mig själv att träna för att FÅ energi tog det mig två dygn att återhämta och kändes inte ens bra nånstans”.

Brita Zackari om järnbristen under graviditeten

Efter ett tag var det en barnmorska som upptäckte att Brita Zackari led av järnbrist. Men då hade det redan gått lite för långt, skriver hon:

”Sen när järnbristen väl upptäcktes tack vare ihärdig barnmorska så var det såklart svårt att komma ikapp”

Men på grund av hennes jobb, bland annat med inspelningarna av SVT-serien där hon och Kalle Zackari Wahlström renoverar sin bondgård, blev det aldrig tal om sjukskrivning:

”Jag har absolut haft bättre perioder i mitt liv både fysiskt och psykiskt och jag förstår om nån som läser det här blir provocerad av hur dålig jag är på att ta hand om mig själv”

I SVT-serien Hjälp, vi har köpt en bondgård! får vi följa Britas graviditet med sonen Björn, 1.

I inlägget berättar Zackari nu också mer om sin förlossning som drog igång redan i vecka 37.

”Efter lite om och men och småvärkar, går plötsligt mitt vatten en förmiddag när jag satt på huk och planterade om blommor”.

Brita Zackaris kritik mot förlossningsvården

Hon trodde först att det handlade om vattenavgång men bara ett dygn senare hade hon fött sin son. Nätt och jämt fick hon och maken dock plats på BB, berättar hon nu:

”Men så fick vi ändå ett rum i sista sekunden när dom fattade hur bråttom. Och så föddes Björn efter en massa lustgas och inte alls samma lugn och möte med värkarna utan mer Kaosvärkar i full fart och väldigt lite vila emellan och svårt att hitta rytmen hmmm KAN det ha att göra med tidigare hot om att inte ens få plats vem vet??”

Även på sin Instagram har Brita Zackari kritiserat att förlossningsvården inte har resurser och plats för att ta in kvinnor som ska föda i lugn och ro.

I inlägget skriver hon:

❤️❤️❤️ till alla barnmorskor och undersköterskor som jobbar på överfulla förlossningar i helgen och kanske hela månaden vad vet jag. Ni gör ett grymt jobb med dom medel ni har. Jag tog visserligen ett par värkar utanför men jag fick ändå plats att föda inne i lokalerna även om det var på håret, i princip fullt i hela Stockholm sa dom. Är alltså vansinnigt tacksam idag (och jag har fått ett nytt barn hallå) men också lågintensivt förbannad på att det är såhär. Lös det, politiker. Vänligen

Järnbrist under graviditeten: Tre tecken

Misstänker du själv att du lider av järnbrist under graviditeten? Under en graviditet ökar blodvolymen i kroppen. I vecka 20 har den ökat med omkring 50 procent och här är det också vanligt att man börjar känna av eventuell järnbrist.

Här är några vanliga tecken på att du behöver se över dina blodvärden.

  • Du känner dig trött och allmänt hängig
  • Du har huvudvärk
  • Du blir lätt andfådd

Detta kan du göra för att motverka järnbrist under graviditet

  • Ät mat som innehåller mycket järn, till exempel kött, leverpastej, ägg. messmör, fisk, linser och bönor, banan, fullkornsprodukter, frön och nötter
  • Testa järntillskott.
  • Hjälp kroppen att ta upp järn genom att inte ta järntillskott eller äta järnrik mat tillsammans med te eller kaffe eller mjölk. Kan du däremot kombinera järnrik mat med sådant som är rikt på C-vitamin hjälper du kroppen att ta upp det, till exempel apelsinjuice, frukt och grönt.
  • Se över om du äter någon medicin som försvårar ditt järnupptag.

Foto: TT

Kan man lyfta tungt när man är gravid? PT:n reder ut

14 tidiga tecken på att du är gravid