Därför ska du aldrig skämmas för att följa ditt barns sovschema

Barn som är glada
9:48

Efter reklamen: Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn

(9:48)

Du minutanpassar ditt schema efter bebisens sovtider.

Du är inte ute en MIIIIIIIINI-stund för länge i parken med storasyskonet, för att riskera att lillen hinner somna i vagnen.

Med lite pinsam känsla flyttar du fram, tidigarelägger eller tackar helt nej till kaffe med kompisar, middagar eller promenader med andra.

Ja, du är den föräldern. Som slaviskt följer ditt barns sovrutin.

Och ja, ibland känner du kanske skuldkänslor för att du låter ditt barns behov bestämma så mycket över din och andras dagar. Inte alla känner så, men vissa.

Och vet du. Du behöver aldrig be om ursäkt för att du ser efter dina barns behov. Så snälla, känn inga skuldkänslor eller skam för att du ställer in eller joxar i andras schema. Ha inte dåligt samvete för att ta ditt barn n'r det är dags för nap, från en mor- eller farförälder som egentligen ville gosa lite till.

Det behövs faktiskt precis NOLL sådana skuldkänslor hos dig som förälder. Här är 5 otroligt rimliga anledningar till det.

Bebis som sover

Ditt barns vila ger också dig en liten chans till återhämtning ibland.

1. Alla är inte du – eller din bebis

Så är det faktiskt. Bebisar är väldigt, väldigt olika och tyvärr kommer inte alla andra förstå hur viktig sovrutinen kanske är för just ditt barn. Vissa barn somnar i rummet bredvid när det pågår en fest – andra inte. Vissa barn behöver sova mer än andra barn. Och så vidare.

Föräldrar till riktigt enkel-sovande bebisar kan inte alltid sätta sig in i hur andra barn blir i humöret, eller hur deras förälder mår, av att sovstunden inte blir av. Personer i äldre generationer kan ha glömt hur det var, eller tycker att det är så mysigt att få gosa med ditt barn när nap time egentligen redan har börjat.

Tyvärr får du kanske en oförstående kommentar ibland för att du valt att följa ett tydligt sovschema med ditt barn. Det är synd, men försök att inte ta till dig. Din egen och din bebis hälsa är superviktig och om sovschemat gör att ni mår bra och är balanserade är det SÅ himla okej att hålla sig till det.

2. Fem minuter kan förstöra dagen

Om din bebis slocknar fem minuter i bilen riskerar sovstunden under eftermiddagen att inte alls bli av? En liten tupplur under släktmiddagen gör att ditt barn inte kan somna förrän supersent? Ditt barns sömnrutin är SÅ känslig och håller ni er inte till den rubbas den på en sekund?

Känner du igen dig?

Det här, kan vi lova, låter bekant för väldigt många föräldrar. Och att inte rakt av prioritera ert fiffiga sömnschema som gör att både du som förälder och din bebis funkar som människor resten av dygnet då... ja det vore ju bara dumt. Än en gång – låt sömnschemat ta plats i ert liv med riktigt gott samvete om det är vad ni behöver.

barn som skrattar

Barn är olika, och ditt kanske enkelt enkelt mår bäst av ett stikt sovschema!

3. Det handlar också om DIN hälsa, bästa förälder

Har du fött barn nyligen? Har du eller din partner en förlossningsdepression? Känns det (med största sannolikhet, ja) som att precis ALLT är nytt och tillvaron blivit en annan sen bebisen kom? Är det fullt ös med tvååringen hemma?

Det säger sig självt: Att ditt barn har sina tydliga sovrutiner så att du som förälder får återhämtning är såklart superviktigt. Det hade du sagt till din kompis om hen bad om råd, och samma sak gäller dig!

Du som småbarnsförälder lever i en vardag av ständigt nya situationer med den här helt underbara – och extremt aktiva – minimänniskan. Ditt barns sovschema ger alla en lite bättre chans att komma i balans och få återhämtning. Lite tystnad i hemmet och några minuter till en dusch. En stunds vila eller skroll på mobilen. Det kan vara SÅ avgörande för hur du själv mår, bästa förälder. Släpp skuldkänslorna för att du meckar har väldigt specifika önskemål om vilka tider på dygnet ni kan träffa andra – och kom ihåg det!

4. Barn är barn även vid högtider

Ditt barns rutin ändras inte för att det är midsommarafton, jul eller sommarlov. Tro oss, vi vet att det ibland kan kännas trist för en som förälder att prioritera sitt barns vila vid speciella tillfällen. Du vill ju så gärna vara med vid tolvslaget, fira din väns bröllop eller hänga på kompisfamiljens badutflykt på sommaren.

Ibland väljer vi att göra precis det och rucka på vårt barns rutin. Andra gånger vet vi att det faktiskt inte är värt det och anpassar oss. Kanske med skuldkänslor.

Men vet du, andra personer kan leva med att ni kommer lite senare till middagen på sommarlovskvällen, eller att dina barn ska somna i tid precis som vanligt trots att det är en speciell dag idag. Gör det dig och ditt/dina barn glada så bestämmer du att det är alldeles värt det även vid högtider eller stora dagar.

5. Vi älskar er och vill vara med er – men såhär är det just nu

Nej, vi småbarnsföräldrar är inte alltid smidiga. Så är det bara. Men försök kom ihåg att andra faktiskt får förstå din situation – och antagligen gör det.

Eller så förstår de inte och då kan du förklara:

Just nu behöver jag/vi prioritera vårt barns sömnschema och jag hoppas du kan förstå det. Ha lite extra tålamod med oss en stund. Försök ta in att vi inte joxar med detta för att vi inte tycker om dig eller inte vill vara med er, utan för barnets bästa. Vi vill inte såra någon. Vi älskar att ni bjuder in och vill tillbringa tid tillsammans. Vi vill umgås med er också men just nu hoppas vi att ni kan lita på att vi behöver följa ett schema en stund för att få vårt liv att funka. Hej och tack för förståelsen!

Foto: TT

Artikelinspiration: Motherly

Mer läsning för dig
9 stadier alla nyfödda bebisar går igenom direkt efter förlossningen