Därför ska du låta dina barn leka med maten

Därför ska du låta dina barn leka med maten
5 enkla tips för att ge barn bra matvanor
1:37

Efter reklamen: 5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

(1:37)

Slå på ljud

Föräldrar behöver inte längre säga till sina barn att inte leka med maten vid matbordet. Ny forskning visar nämligen att barn som får röra och leka med maten även tenderar att äta upp den. Enligt studien hjälper leken barnen att äta mat de varit motvilliga att äta tidigare.

Forskarna vid De Montfort University utförde experimentet tillsammans med 62 förskolebarn i åldrarna tre till fyra. Barnen delades in i tre olika grupper och deras föräldrar hade under en veckas tid inför testet skrivit upp deras intag av frukt och grönt.

Hade tid att bekanta sig med maten

I en av grupperna fick barnen skålar med frukt och grönt och de blev ombedda att återskapa bilder ur en barnbok med dem. I en annan grupp fick barnen leka med pompoms, glitter, fjädrar och andra liknande material. Den tredje gruppen barn fick leka en liknande lek som den första gruppen, men det var en av forskarna som rörde maten istället för barnen.

Inga barn blev uppmanade att äta av maten under själva lekens gång, men efter lekarna blev barnen tillfrågade om de ville smaka på maten och då var det flest barn i den första gruppen som smakade. Störst ska nyttan ha varit när det kom till kiwi och granatäpple, frukter som var mindre bekanta för barnen.

“En förklaring är att barnen hade tid att bekanta sig med och interagera med maten. Det skulle tyda på att exponering inte endast måste basera sig på smak”, säger en av forskarna till Daily Mail.

Forskarna påpekar att det är viktigt att inte pressa barnet, utan att istället låta dem leka eftersom att den typen av aktiviteter kan öka chanserna för att barnet vågar smaka på mat.

Foto: Shutterstock

Källa: Daily Mail

Mer läsning för dig
Här är 7 tips på utflyktsmat som barnen kommer älska
Nyfiken på att testa veganskt i familjen? Detta ska ni tänka på
Så viktigt är det för barn att äta frukost – dietisten svarar

Utvald läsning