Experterna: Sluta kittla barn – trots att de skrattar

Barn blir kittlat. Ligger och skrattar.
TV: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma
3:17

Efter reklamen: TV: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

(3:17)

Slå på ljud

Alla har vi väl någon gång varit med om det. Att ett syskon, en förälder eller kompis kittlar dig så att du tjuter av skratt.

Att kittlas är ett väldigt vanligt fenomen, som vi för det mesta gör av kärlek. Samtidigt är det många som i vuxen ålder minns kittlandet som någonting obehagligt som man ville få stopp på.

Tidningen New York Times har granskat kittlandet som fenomen för att ta reda på vad vi vuxna behöver veta om att kittla barn. Tycker barn inte om att bli kittlade, trots att de skrattar?

Skattet förvirrar

– Det ofrivilliga skrattet är särskilt förvirrande, för både föräldrar och barn. ”Här är det en snäll person som ler och kittlar mig och jag skrattar, men min kropp reagerar och det är någonting jag inte gillar med det här”, beskriver doktor Lawrence Cohen ett barns känslor i New York Times. Han har bland annat skrivit boken Lekfullt föräldraskap.

Cohen menar att trots att barnet skrattar så lär vi det samtidigt att det är okej att gå över gränsen. När vi kittlar barn utan att först be om lov, eller fortsätter trots att de säger stopp, lär de sig att det är okej att vi rör dem och att de även kan röra andra på ett sätt som de inte gillar.

Även Patty Wipfler, författare till boken ”Lyssna: Fem enkla verktyg för att möta dagliga utmaningar i föräldraskap” höjer ett varningens finger för att kittla sina barn.

– Det kan vara så att barnets behov av att se föräldrarnas glädjande ansikte när de kittlar dem gör att de inte vill att de ska sluta, det vet vi inte, säger Wipfer till New York Times.

Hon menar att det är svårt för barn att säga nej till föräldrar och andra släktingar. Särskilt kring någonting som kittling, vilket hela världen ”verkar ha kommit överens om är kul för barn.”

Pappa och syster kittlar yngre syster.

”Var extremt lyhörd”

Alan Fridlund, doktor på University of California, har specialiserat sig på ansiktsuttryck och icke-verbal kommunikation. Han beskriver att extremt kittlande kan orsaka något som kallas ”kataplexi”, vilket innebär en plötslig, tillfällig förlust av muskelkontroll eller förlamning. Du har helt enkelt inte förmågan att säga ifrån eller göra motstånd.

Men han betonar också att inte all typ av kittling gör eventuell skada för barnet, det kan också ses som en situation där barnet och den vuxna skapar ett band. Men då gäller det att vara extremt lyhörd.

– För att vara säker på att det är roligt måste kittlingen vara kort, lätt, lekfull och ömsesidigt, du behöver vara extremt inkännande och ofta göra pauser och incheckningar med barnet.

Patty Wipfler anser att det är dags att göra sig av med åratal av kittling ”som tradition”. För vad stoppar oss från att sluta kittlas och leka någonting annat som garanterat ger glädje istället?

– Det skulle inte direkt bli en extrem förlust för världen om vi alla skulle släppa traditionen med kittling, avslutar Wipfer.

Källa: New York Times

Foto: TT

5 smarta knep för en smidigare nattning alla föräldrar borde läsa

Se också: Sandra Beijer om att alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill
2:37

Efter reklamen: Se också: Sandra Beijer om att alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill

(2:37)

Slå på ljud

Utvald läsning