Facken kräver karantän för förskolebarn om corona finns i familjen

förskola där barn pysslar
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning
Slå på ljud

Det är lärarförbundet och fackförbundet kommunal som vill att även friska barn i förskoleåldern ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19, rapporterar Sveriges Radio.

Lärarförbundet menar att det här är en fråga om arbetsmiljö för förskolelärarna. Enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som finns idag (26/11-2020) får barn som går på förskolan fortsatt vara där om någon i hemmet har smittan. Vårdnadshavaren får hämta och lämna barn på förskolan men ska i sådant fall se till att hålla avstånd.

Regioner får dock gå ut med egna riktlinjer – där vissa också valt att gå en egen väg och gått ut med hårdare regler.

Krav på att förskolebarn stannar hemma

Men råden riskerar att ge förskollärarna hög belastning, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand som vill att Folkhälsomyndigheten ska göra dem tydligare.

– Det innebär att man får extra arbetsuppgifter och måste rigga organisationen efter det här. Marginalerna finns helt enkelt inte, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Inom fackförbundet Kommunal tycker man också att risken för smittspridning är för stor med de nuvarande rekommendationerna hos Folkhälsomyndigheten. Även de vill att man ändrar dem.

hallen på förskola

Enligt lärarförbundet handlar kravet om den fråga om arbetsmiljö.

– Att bygga upp en sådan slussverksamhet som behövs för att göra detta på ett säkert sätt, det tycker inte vi är rimligt för förskolan. Och risken är ju, och det ser vi ju redan, att många blir smittade i förskolans personal så att förskolor tvingas stänga, säger förbundsordförande Tobias Baudin till Sveriges Radio.

"Svårt ut smittskyddsperspektiv"

I en kommentar till radion säger dock statsepidemiolog Anders Tegnell att just arbetsmiljö inte kan påverka vilka rekommendationer de väljer att gå ut med. Myndigheten bedömer risken för smittspridning och går ut med rekommendationer som ska minska risken för smitta.

– Det är ett ganska svårt argument ur ett smittskyddsperspektiv, att säga att man måste stanna hemma för att det blir mycket jobb på förskolan, säger han till Ekot.

Mer läsning för dig
Tydliga bilden – här är coronaråden baserat på ditt barns ålder

Utvald läsning