En del av

Förslaget om förskoleplikt möts av kritik i namninsamling

19 okt, 2020 
Lovisa Svedlund

I en motion till riksdagen föreslår företrädare för Socialdemokraterna att förskolan ska bli avgiftsfri, och att man borde se över om den ska obligatorisk från två års ålder.
Nu möts förslaget av kritik från föräldrar.
– Man tar inte hänsyn till att barn är olika, alla barn mår inte bra i förskolegrupper utan behöver alternativ, säger mamman Madeleine Lidman som ligger bakom initiativet Föräldraupproret till Motherhood.

Annons
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barnBrand logo
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn

Förslaget som elva socialdemokrater lämnat till riksdagen innebär att man vill "se över möjligheten" att införa plikt att gå i förskola från två års ålder.

Så som lagen ser ut idag finns inte det kravet, utan man är bara skyldig att se til att barn från sex års ålder infinner sig i skolan.

I motionen står det:

Det kan låta drastiskt med en förskoleplikt från två års ålder, men faktum är att en stor majoritet av barnen redan har börjat förskola innan dess. De som börjar senare är i högre grad barn till föräldrar med utländsk bakgrund eller med arbetarklassbakgrund. Det handlar med andra ord om kvinnor som står långt bort från arbetsmarknaden. Som tar ut mer av föräldraledigheten, i högre grad arbetar deltid och som därmed lever ett mindre jämställt liv.

Man argumenterar också för att förskolan lägger grunden för hur bra det går för barn även i grundskolan. Förskolan funkar som en plats där barn från alla olika förhållanden träffas och kommer i kontakt med ansvarstagande vuxna, menar man. Förslaget är också att göra den helt avgiftsfri.

Förskolebarn som leker
Vad tycker du om en avgiftsfri förskola som är obligatorisk från två års ålder?

För många barn är förskolan också den plats där man faktiskt möter andra människor, eller där man kommer ifrån destruktiva familjeförhållanden. Förskolepersonalen kan vara dem som ser och slår larm när barn riskerar att fara illa.

Annons

"Steg mot jämställt samhälle"

Ytterligare ett argument för införa förskoleplikt är att värna kvinnors roll i samhället, menar socialdemokraterna bakom förslaget. Det står:

Det handlar också om att ta ytterligare steg mot ett mer jämställt samhälle. Kvinnor står fortfarande för merparten av det obetalda hemarbetet, har fler VAB-dagar och tar ut mer av föräldraförsäkringen. Barnomsorg är en nyckel till att låta fler kvinnor komma ut på arbetsmarknaden och skaffa sig den ekonomiska trygghet som krävs för frigörelse.

Föräldrar kritiska

Men nu möter förslaget kritik från föräldrar.

På sociala medier har röster höjts både om att förskolan redan är pressad, och att föräldrar borde ha rätt att bestämma själva om de vill ha sina barn i förskola.

Mamman Madeleine Lidman är en av dem som varit kritiska. Hon är också ersättare i skolnämnden för Moderaterna i Solna kommun och grundare av Hemmaföräldrars nätverk.

Annons

I november 2019 startade Madeleine Lidman namninsamlingen Föräldraupproret mot förskoleplikt, då i samband med förslaget om förskoleplikt från tre års ålder i en jämställdhetsutredning initierad av regeringen.

Sedan den nya motionen om förskoleplikt redan från två års ålder lämnades till regeringen i början av oktober 2020 har namninsamlingen nu (19/10-2020) nått omkring 22 000 namn.

Rätt att vara ledig

– Både föräldrar och förskollärare har blivit skogstokiga. Hur ska man göra om det är skolplikt från två års ålder och man har ett barn med autism som inte kan vara i en stökig eller bullrig miljö, där man hellre vill välja hemomsorg eller familjedaghem? Ska man få böter då, blir det anmälan till socialtjänsten eller hur har tänkt? säger Madeleine Lidman till Motherhood.

– Man tar inte hänsyn till att barn är olika, alla barn mår inte bra i förskolegrupper utan behöver alternativ.

Madeleine Lidman
Madeleine Lidman har startat namninsamlingen Föräldraupproret.

Hon ifrågasätter också hur man kan komma med ett sådant här förslag när förskolorna redan har det tufft och saknar mycket kompetens. Dessutom tycker hon att man som förälder har rätt att ta en mysdag hemma med sina barn i förskoleålder, eller vara ledig när man vill.

Annons

– Ja det tycker jag, man måste ha rätt till det. Det vet jag att många reagerade på även när första året försvann och det blev skolplikt från sex års ålder. Många småbarnsföräldrar som jobbar heltid har det tufft och ska man då inte kunna tänka att vi tar semester och åker bort när det finns billiga resor för att hämta kraft med sin familj?

Motionen feltolkad: "Blivit missförstånd"

Men förslaget om förskoleplikt har övertolkats, menar nu de som står bakom motionen.

Anna Wallentheim
Anna Wallentheim (S) är en av författarna bakom motionen.

Anna Wallentheim som är socialdemokratisk riksdagsledamot, gymnasielärare och en av författarna till den skriver i ett mejl till Motherhood:

”Tyvärr har det blivit ett ganska stort missförstånd kring hela syftet med en motionen och jag kan börja med att lugna alla om att det inte finns något förslag om att ”ta” några barn ifrån föräldrarna eller tvinga in alla barn i samma system.”

Annons

Hon skriver också:

”Motionen måste läsas i sin helhet och handlar om att man behöver nå de barn som inte kommer till förskolan idag, men som skulle vara i behov.”

”Det finns alltså inga skarpa förslag om obligatorisk förskola. Utan det motionen vill uppnå är möjliggöra för fler barn att nå förskolan.”

Av SVT fick Anna Wallentheim (S) också frågan om hon backar från förslaget och svarade då:

– Nej, vi står bakom motionen. Men det är inga skarpa förslag. Och det finns heller inga skarpa förslag från regeringen.

Texten har uppdaterats.

Källor: SVT, Riksdagen

Läs mer:

Annons