Annonssamarbete med Libero

Hur medveten är du? 5 tips för ett grönare mammaliv

Från att handla miljövänligare blöjor till att bygga upp en barngarderob med eko- och secondhandkläder. Lägg ribban där du vill och kan, och där det känns bäst för dig när det kommer till hållbarhet – det finns mycket att tänka på och du måste inte göra allt. Alla bäckar små räknas och gör skillnad.

1. Välj snälla blöjor (både för ditt barn och miljön!)

De allra flesta föräldrar använder engångsblöjor till sina bebisar men även här finns det möjlighet att påverka vilket avtryck vi gör på miljön – genom att välja blöjor som är så snälla mot miljön som möjligt. Det här är något Libero jobbat för länge, tillexempel var de först ut i Norden med Svanenmärkta blöjor och FSC®-certifiering, vilket innebär att de bidrar till ett ansvarsfullt skogsbruk. Med deras senaste hållbarhetsarbete Imorgonprojektet vill de minska utsläppen av växthusgaser i linje med Parisavtalet och lovar att minska sin klimatpåverkan med 33% till 2030. Som förälder kan du känna dig säker på att hållbarhet genomsyrar hela blöjförpackningen – som är gjord i mer än 50% förnybart material och tillverkat i ansvarsfullt odlade sockerrör, och i Liberos fabriker kommer 100% av elen från förnybara källor som vatten, sol, vind och biomassa. Liberos blöjor har också en smart våtindikator som säkerställer att du inte byter blöja i onödan – något som inte bara är bekvämt, utan också väldigt bra för miljön. Genom att säkerhetsställa hur deras blöjor påverkar miljön under hela livscykeln vill Libero säkerställa att de skapar en grönare framtid för våra barn.

Liberos blöja Libero Touch har en våtindikator som är bekvämt för dig som förälder och bra för miljön.

2. Tvål och krämer för känslig hud

Våra barn har väldigt känslig hud, för en bra start i livet så ska vi använda snälla produkter som både är anpassade för bebisar och för miljön. Men hur vet jag att produkterna jag använder är skonsamma mot mitt barn? Är produkten svanen-märkt och dermatologiskt testad så är det både en miljövänlig och säker produkt för ditt barns känsliga hud. Libero Babyolja uppfyller alla de kraven och är en växtbaserad olja som innehåller nordisk raps som är naturligt rik på skyddande vitamin E. Tänk också på att små barn inte behöver vara kliniskt rena varje dag, ett bad varje dag är inte nödvändigt och vissa dagar räcker det att torka med en fuktig tvättlapp med lite olja. Läs mer i Liberos hudskola.

Liberos babyolja är växtbaserad och håller små känsliga rumpor mjuka.

3. Handla mer hållbart (och låna det du kan!)

De flesta föräldrar vill att deras barn ska ha det bästa av allt. Men det innebär inte att allt måste vara splitternytt! För barn växer ur både kläder och babysitter innan man fått särskilt mycket användning av dem, eller så vägrar barnet ens att sova i den nya dyra spjälsängen. Genom att handla mer hållbart, låna av vänner eller handla second hand när du kan så är vi alla med och gör vår värld lite bättre ­– och våra barn, tja de märker ingen skillnad om deras garderob eller vagga gått i arv eller inte.

Genom att låna plagg istället för att handla allt nytt så sparar vi på jordens resurser.

4. Satsa på ekologiskt

Välj det bästa för ditt barn och baby när det kommer till en hållbar garderob och gör samtidigt deras framtid lite grönare. Börja leta efter miljömärkningar på deras kläder – de vanligaste är GOTS (Global Organic Textile Standard), Svanen eller Bra miljöval, och märkningen innebär att de producerats på ett hållbart sätt utan hälsofarliga ämnen. Varför är miljömärkningen så viktig? Barn är mer känsliga mot kemikalier och gifter som kan finnas i icke-miljömärkta kläder eftersom de inte är helt färdigutvecklade, har tunnare hud och ibland stoppar sina kläder i munnen.

5. Skippa för mycket prylar

Nyfödda och även barn ganska långt upp i åldrarna behöver faktiskt inte så mycket saker. Som du säkert upptäckt är små barn lika glada åt inslagningspappret på julafton som det som låg inuti – så vi behöver inte slå knut på oss själva för att ge våra älskade små kreativa och dyra överraskningar. Istället för att fylla barnets rum med massor av leksaker – lek med det ni har hemma. I badet går tillexempel en boll, ett decilitermått eller en tratt bra att leka med och ingen behöver ett hav av gosedjur, det är ju ändå bara en eller två som är favoriterna. Självklart kan du köpa det du vill, men att ha för mycket prylar som inte kommer till användning är inte hållbart.

Små barn behöver inte så mycket prylar, det är minst lika roligt att leka med naturen.