Läkaren: Därför ska du smörja barnet med solskyddsfaktor

mamma smörjer in sitt barn med solkräm
1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Att det är viktigt att smörja in huden med solskyddsfaktor vet ändå de flesta – solskyddsfaktorn skyddar mot solens farliga UV-strålning, och minskar både risken för hudcancer, gör att man inte bränner sig i solen och håller hyn ung längre.

Men allra viktigast med solskyddsfaktor är det faktiskt när man är barn och ung. På ett pressevenemang för La Roche-Posay, som gör solskyddsfaktor, trycker hudläkaren Thierry Passeron på vikten av att barn ska undvika för mycket exponering i solen överhuvudtaget. Det är nämligen exponeringen som ung som kan lägga grunden för hur stor risk man har att drabbas av hudcancer som vuxen.

– Undvik att exponera barnen i solljus överhuvudtaget, det är mycket viktigt då exponeringen i UV-ljus som ung ökar risken för att utveckla malignt melanom som vuxen, säger dermatologen Thierry Passeron.

barn under parasoll

Det allra bästa skyddet får ditt barn genom att hänga i skuggan, men kom ihåg att smörja in hen ändå.

Så skyddar man bäst barnen från solen

Medan man som vuxen ska använda ungefär en teskeds mängd solskyddsfaktor när man smörjer in ansiktet, så ska köra rikligare mängder på sina barn. Allra bäst är det att skydda barns hud med kläder.

– Man ska använda en stor mängd solskyddsfaktor på barn. Använd också skyddande kläder, det är ofta lättare är solskyddskfaktor, säger han.

Laetitla Toupet, vd för La Roche-Posay, menar att man inte heller bara ska smörja in sina barn på sommaren – så fort de är ute i solens strålar borde de egentligen vara insmorda.

– Det är också viktigt att skydda barnen från solen året runt. De kan bränna sig i april när de är ute och sportar eller så. Precis som vi använder solskyddsfaktor själva året runt, så skydda barnen året runt också, säger hon.

Mer läsning för dig
Äntligen sommar och sol! Vi svarar på 10 vanliga frågor om solskydd för barn
Bra solskydd för barn – här är säsongens SPF:er för familjen
Behövs mössa en varm dag? Och 5 andra frågor om bebisens kläder under vår och sommar