En del av

Mammans knep för att sysselsätta barnen – leksakerna blir som nya

27 sep, 2022 
Lovisa Svedlund
barn med leksaker
Du är inte ensam om att ha uttråkade barn där hemma då och då. Men hur ska man göra för att barnen enklare ska kunna sysselsätta sig själva när fantasin tryter? Den här mamman kom på ett superknep som gjorde att leksakerna kändes som nya igen. Kolla vad hon gjorde!
Annons

Hur är det möjligt, tänker du. Barnen har tusen leksaker men ändå inget att göra?! Trots att hela världen finns serverad i roliga grejer hemma hos er, infinner sig ingen leklust.

Du är inte ensam om du känner igen den här situationen!

Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: "Helt okej att det ser ut som fan hemma"Brand logo
Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: "Helt okej att det ser ut som fan hemma"

Men fyrabarnsmamman Lauren Clutter kom faktiskt på en smart lösning på det här problemet! Hennes tes var att det kanske handlar det om att barnen helt enkelt har för många leksaker, och lätt tröttnar när de ser dem varje dag.

På samma sätt som vi vuxna kan bli trötta på plaggen i garderoben eller de gamla burkarna i kylen, behöver även barn ibland en nystartskänsla för att finna inspirationen!

Men måste lösningen vara att fylla på med nya leksaker eller pysselgrejer och slänga det gamla?

Annons
Föräldracoachen Micke Gunnarsson berättar

Rensningen gjorde leksakerna roligare

Nej, det räcker faktiskt att minska på antalet leksaker där hemma kom Lauren på – och visar hur hela principen funkar i en video på sin TikTok. Hon började med att ta bort bort två tredjedelar av alla leksaker. Dessa delade hon upp i två boxar som placerades i ett förråd.

Bland leksakerna som stod framme gjorde hon fint. Och det funkade – färre val gav hennes barn mer inspiration att faktiskt leka med sakerna som stod framme!

Två rotationer "på lager"

Och det bästa av allt? Då och då öser hon ner leksakerna som står framme i en tom box – och tar fram en av de två som hon stuvat undan! Det hela blir en smart rotation där barnen alltid känner att leksakerna som står framme är nya och roliga.

mamma och barn leker

Även den andra och tredje "rotationen" av leksaker består av en lite mindre mängd som är rimlig att överblicka, som Lauren placerar i barnrummet, förklarar hon.

Annons

– Barnen blir så glada varje gång de ser en ny leksaksrotation! Det minskar verkligen uttråkning och tiden de faktiskt leker med sina leksaker ökar. Eftersom det är färre val att välja mellan fokuserar de mer på dem, säger hon i videon.

Hon väljer att byta ut leksakerna ungefär en gång i månaden, på så vis ser barnen inte samma uppsättning leksaker på ett par månader och blir lika lyckliga varje gång en ny omgång kommit fram.

Här kan du se hela videon där fyrabarnsmamman visar hur rotationen funkar:

Foto: TT, TikTok/@lauren.clutter

Annons