En del av

Nya rådet om karantän för förskolebarn – då ska du hålla friska barn hemma

01 dec, 2020 
AvLinn Seipel
Barn på förskola
Folkhälsomyndigheten råder nu föräldrar att hålla helt symtomfria förskolebarn hemma om någon i familjen testats positivt för covid-19.
– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Äldre barn och elever har sen tidigare rekommenderats att stanna hemma då en familjemedlem är sjuk i covid-19. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att dessa riktlinjer även gäller yngre elever och förskolebarn.

Detta trots att de inte själva tror att åtgärden har en effekt på smittspridningen.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fackförbundens krav gick igenom

Motherhood har tidigare rapporterat om hur Lärarförbundet och fackförbundet kommunal krävt att restriktionerna även gäller förskolebarn. De menade på att arbetsbelastningen blev orimlig på landets redan hårt ansatta pedagoger. Då kommenterade stadsepidemiolog Anders Tegnell saken så här:

Annons

– Det är ett ganska svårt argument ur ett smittskyddsperspektiv, att säga att man måste stanna hemma för att det blir mycket jobb på förskolan. Vi måste basera den här typen av bedömningar på att det finns en risk för smitta.

Fackförbunden menade dock på att detta krävde ett helt nytt arbetssätt på förskolan, för att kunna säkerställa att lämning och hämtning skedde på ett säkert sätt. Resurser de flesta förskolor idag inte har.

Folkhälsomyndigheten har därför valt att möta önskemålen, men betonar att bedömningen kring barnens låga smittsamhet kvarstår. Även tidigare uttalanden om att personal i för- och grundskola inte har någon direkt förhöjd risk att smittas med covid-19 gentemot andra yrkesgrupper gäller.

Annons