Ovanliga bebisnamnen som håller på att dö ut

bebis

Vilka namn som är vanliga att döpa barn till varierar mellan generationer, och återkommer ofta efter ett par årtionden. Men när vissa namn blir inne, så hamnar automatiskt andra namn ute i kylan och är hopplöst omoderna.

Se också: Kändisarnas konstigaste barnnamn

1:08

Efter reklamen: Kändisarnas 10 konstigaste barnnamn

(1:08)

Brittiska sajten Babycentre har gjort en undersökning på vilka namn som är så omoderna att inga väljer att döpa sina barn till dem 2021. Under året som gått är det ingen i Storbritannien som har döpt sina söner till Leslie, Norman, Maurice, Royston eller Hubert. För flickorna är namnen Glenda, Pauline, Doreen, Bertha och Gertrude namn som hamnar längst ner på popularitetslistan i landet. Är du sugen på att döpa ditt barn till ett ovanligt brittisk namn kan det här alltså vara inspiration!

Även namn som Cliffford, Elliott, Doris, Tina och Kerry är ovanliga för tjejer och killar.

– Föräldrar visar inte bara populära trender med bebisnamnen de väljer, vad de inte väljer kan vara lika avslöjande, säger Sara Redshaw på Babycentre till Kidspot, och menar att namnen är perfekta för de som vill ge sitt barn ett mer unikt namn.

Här är svenska barnnamnen som ökar mest i popularitet just nu

Namnen som ökar mest

Vad är det som är populärt då? Där ser man att de som får barn nu är fans av både Disney och Marvel-filmer. Namnet Loki har dubblerat i popularitet, medan namnet Sylvie – en kvinnlig karaktär i Loki-serien – ökar ordentligt bland tjejnamnen. Namn som Tony, Steve, Scott och Thor, alla olika karaktärer i superhjältefilmer, har ökat ordentligt med.

– Vi spår att det blir en ökning av superhjätenamn eftersom filmer från Marvel och DC fortsätter dominera och inspirera många fler föräldrar att döpa sina barn till Thor, Thanos eller Sylvie.

Oavsett om man väljer namn efter att ha sett en ny film man gillar eller om man har funderat på det i flera år är det faktiskt ganska vanligt att man ångrar sig.

– Det spelar ingen roll hur lång tid det tar att bestämma sig, många föräldrar – närmare 13 procent – ångrar i slutändan namnvalet.

7 unika barnnamn inspirerade av populära låtar
1:09

Efter reklamen: 7 unika barnnamn inspirerade av populära låtar

(1:09)

Mer läsning för dig
89 barnnamn som spås bli populära 2022
Personligt och nytt! Unika dubbelnamn som svenska kändisars gett sina barn