Påskägg: Vilken dag ger man dem – och varför gör haren äggjakten?

paskagg paskjakt med barn
Påsken – här är allt du behöver veta
1:15

Efter reklamen: Påsken – här är allt du behöver veta

(1:15)

Slå på ljud

Påsken brukar, kanske lite oväntat, bli en av årets roligaste högtider för familjen. Förväntningarna är ofta lägre än på till exempel jul, nyår eller midsommar. Samtidigt innehåller påsken allt som är kul och mysigt för barn och familj: vi träffar nära och kära, äter god mat och får göra en spännande äggjakt.

Vill du göra årets äggjakt lite extra spännande? Här ger vi några roliga idéer på var man kan gömma ägg – och reder ut allt du vill veta om påskharen och när man brukar ge godisäggen.

Påskägg – vilken dag ger man?

Formellt säger man att påsken sträcker sig från palmsöndagen till annandag påsk. Helgdagarna är långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk.

Nar far man paskagg

Påskafton är vanligaste dagen att ge påskägg.

Men vilken av dagarna är det vanligast att man kör äggjakt eller ger påskägg till sina nära och kära? Jo, på påskafton!

Äggjakt på påsk – här kan man gömma äggen

Vill du göra en extra rolig äggjakt för barnen eller någon annan du gillar i år? Det är inte bara att gå påskkärring som är kul för kidsen under påsken, att gömma och leta efter ägg är också en mysig tradition! Vi gned våra geniknölar och kom på fem lite extra roliga gömställen och påskjakt-idéer.

  1. Varför inte förlägga äggjakten utomhus? Gå till en park eller använd trädgården om ni har en sån. Låt barnen leta på egen hand, eller ännu roligare, gör en karta där de ska följa pilar och anvisningar.
  2. Lägg ut ledtrådar på lappar! Detta funkar fint att göra både inomhus och utomhus. Lapparna får gärna vara lite roliga och leda barnen till alla möjliga konstiga ställen innan de till slut hittar påskägget.
  3. Det är extra kul om påskägget ligger gömt på ett särskilt oväntat ställe. Ugnen, diskmaskinen eller torktumlaren är några roliga idéer.
  4. En annan rolig idé är att gömma ägget i barnen egen säng!
  5. Testa något nytt, i år kanske det inte bara är ETT ägg haren lagt ut, utan istället flera små med en liten godis eller överraskning i varje.
Paskagg vilken dag ger man agg?

Lägg ut små ägg eller ledtrådar som leder fram till godisägget.

Varför har man påskhare på påsk?

I Sverige idag ser man påskharar som dekoration och på godis kring påsk. Men i vissa familjer säger man också att det är påskharen som kommer med godisäggen till barnen.

När man tänker efter är det faktiskt en helt rimlig sak att fråga sig, varför man hittar på att det kommer en hare och gömmer ägg på påsk.

Traditionen har funnits länge. Den startade redan på 1600-talet i Tyskland men fick sitt stora genomslag i mitten av 1800-talet. Inte helt oväntat var det godisleverantörer- och tillverkare som snappade upp idén omkring 1850.

Varför det blev just en hare, och inte en anka eller hund, har med djurets unika förmåga att fortplanta sig att göra. Påsken förknippas med överflöd och att livet återkommer, därför tyckte man att haren blev en bra symbol för överflöd och frodande liv.

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: TT

Mer läsning för dig
Påskpyssel för små och stora barn – 17 riktigt roliga idéer
7 tips på roliga motiv att måla på påskäggen med barnen
Planera vårmyset redan nu – då har barnen påsklov där ni bor

Utvald läsning