Rekordmånga bebisar inlagda med RS-virus

Bebisar på sjukhus

RS-viruset har slagit till i Sverige och rekordmånga barn är inlagda på sjukhus.
– Eftersom akutmottagningarna är högt belastade måste man tyvärr förvänta sig att det kan vara långa väntetider, säger överläkare Malin Ryd Rinder till Aftonbladet.

Enligt Folkhälsomyndigheten startade årets RS-säsong redan i september vilket är ovanligt tidigt och antal smittade förväntas öka under hösten. Nu är landets akutmottagningar högt belastade och det är främst av bebisar som smittats av RS- virus, rapporterar Aftonbladet.

RS-virus är ett luftvägsvirus som ger förkylningssymtom. Oftast blir barn inte jättesjuka, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli svårt sjuka. Därför kan det kännas extra oroande om man har har en liten bebis hemma. Motherhood har tidigare pratat med barnläkaren Kajsa Kaijser som gett sina bästa tips för hur man undviker att smittas av RS-virus.

Se också: Barnläkaren - så ser du om ditt barn har RS-virus

2:28

Efter reklamen: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

(2:28)

Fullbelagda sjukhus

Aftonbladet rapporterar nu att flera av landets barnsjukhus är fullbelagda med barn som blivit sjuka i RS-virus. Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått utöka sina platser och tagit in extrapersonal för att hinna med alla inlagda barn. I nuläget vårdas mellan 45 och 50 barn för RS-infektioner på sjukhuset.

– Jag skulle gissa att vi har en förväntad peak om två veckor, säger Malin Ryd Rinder, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus till Aftonbladet.

Även på sjukhusen i Göteborg, Uppsala och Örebro har fallen ökat kraftigt. I Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten ser man också en ökning av RS-virus.

– Även Skåne har börjat larma om att RS-fallen ökar bland mycket små barn, säger Malin Ryd Rinder till Aftonbladet.

På grund av det höga trycket har en hel del planerade operationer fått ställas in på Astrid Lindgrens barnsjukhus och endast akuta operationer utförs, skriver också tidningen i artikeln.

Kan bli ett infektionsår

Nästan alla barn får en infektion med RS-virus innan de fyllt två år. Men i och med coronapandemin är det många barn som inte haft så många infektioner. Motherhood har tidigare talat med barnläkare Kajsa Kaijser som tror att det kommer att bli ett infektionsår.

– Det är en hel barnkull som varit hemma mycket under coronatiden som inte har haft några infektioner och därmed inte har utvecklat en immunitet. Det är normalt att få en del infektioner under det första året, men de här barnen har inte fått så många. Därför finns det fler barn som är mottagliga för att bli sjuka. Jag tror vi kan få ett infektionsår, säger Kajsa Kaijser.

Källa: Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten.

Foto:TT

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:23

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:23)

Mer läsning för dig

Motherhoods läsare berättar: Så kände vi när våra barn fick RS-virus

Ellinor Bjurströms dotter sjuk i RS-virus bara veckor efter födseln

Våg av sjuka barn hos barnakuterna – här är sjukdomarna som ökar efter pandemin