Så kommer ditt barn se ut – generna som bestämmer utseendet

Mamma och barn i snölandskap

Blir barn alltid lika sina föräldrar och vilka av våra drag är det isåfall störst chans att de ärver? Tills nu har genetikforskarna haft svårt att svara på frågor som dessa. Till exempel har man inte vetat vilka delar av DNA:t som styr vad i vårt ansiktsdrag.

Men nu har vetenskapen kommit fram till nya svar.

Se också: Därför tappar många håret efter förlossningen

0:55

Efter reklamen: Därför tappar många håret efter förlossningen

(0:55)

Slå på ljud

I en studie har två forskare från University of Pittsburg scannat DNA från 8000 personer och kommit fram till riktigt intressanta slutsatser om hur våra gener styr utseendet. Bland annat upptäckte de att:

  • Mer än 130 delar av vårt DNA är med och styr våra ansiktsdrag.
  • Näsan är den del av ansiktet som är mest influerad av våra gener – och därmed ett vanligt ansiktsdrag att ärva.

Kan man förutse hur ett barn ser ut?

Kan vi nu, med bättre kunskap, förutse hur ett barns ansikte kommer se ut? Eller kan någon som lagt beslag på vårt DNA ta fram en bild av oss?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. Många av våra ansiktsdrag bestäms nämligen också av andra biologiska och icke-biologiska faktorer. Till exempel hur vi äter och vilket klimat vi lever i, trauman, sjukdom, exponering för solen, hormoner, operationer och vår biomekanik.

Samma forskare har till exempel kunnat visa att områden som kinderna är högst influerade av just den här typen av faktorer.

bebis som skriker

Även om man gjort nya upptäckte går det fortfarande inte att förutse hur ett barn från två personers gener skulle se ut.

En annan sak forskarna lärde sig i studien var att det finns bevis för att generna som har betydelse för våra ansiktsdrag också kan vara involverade i till exempel cancer. Det kan ge ytterligare grund till en tidigare tes inom forskningen, att barn som drabbas av cancer oftare har vissa specifika ansiktsdrag.

Så funkar generna

Men vad kan man trots allt säga om hur mitt barn kommer se ut? När det kommer till exempelvis ögonfärg och hårfärg finns ett antal genetiska förutsägelser vi kan göra.

Förenklat kan man säga att ”starka gener” vinner över ”svaga gener”. (Kom ihåg att det är en förenkling och alltid finns individuella avvikelser.) Starka gener är till exempel:

  • Mörkt skin
  • Mörka ögon
  • Lockigt och mörkt hår

Svaga gener är istället:

  • Rött eller ljust hår, rakt hår
  • Grå eller blå ögon
  • Ljust skinn
  • Vänsterhänt

När det kommer till ögonfärg kan man till exempel förutspå ögonfärgen enligt följande:

ögonfärg diagram

Såhär kan man också – förenklat – beskriva hur starka gener ”vinner” över svaga gener. Samtidigt kan gener "hoppa över" generationer men ändå återkomma i senare släktled, som bilden visar längst ned.

starka och svaga gener

Foto: TT

Illustrationer: Bright Side

Källa: Live Science

Mer läsning för dig
Därför tappar du hår av för lite sömn
Ny studie: Yngre oroar sig mer över sin fertilitet