Så många gånger måste barn testa en ny smak för att gilla den

barn som äter mat

Kämpar du också med en liten finsmakare där hemma? Kanske är det bara pasta och vitt bröd som går hem just nu, eller köttbullar med ketchup. Ingen panik, kräsna barn är inget ovanligt och att vara selektiv med vissa smaker och färger på mat är till och med en biologisk funktion i oss.

Se också: Sjuksköterskans svar på föräldrars 10 vanligaste frågor om mat

Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens mat
5:20

Efter reklamen: Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens mat

(5:20)

Slå på ljud

Med det sagt kan det ju kännas hopplöst att aldrig få laga något mer spännande. Dessutom vore det kanske lite roligare både för oss själva och barnet om nyfikenheten på olika smaker fanns där. Mat är ju något spännande och gott!

Hur får man kräsna barn att äta?

Misströsta inte, för det går faktiskt att få barn att gilla nya smaker. Danska forskare gjorde år 2015 historiens dittills största studie på barn och mat. Omkring 20 000 danska barn deltog och som föräldrar kan vi lära oss riktigt spännande saker av resultatet. Till exempel:

  • Att barn gillar livsmedel de redan känner till bäst – och att barn som får smaka på många olika livsmedel med större sannolikhet kommer visa matglädje senare.
  • Vilka smaker barnen gillar beror på er som familj och vilken matkultur ni har.
  • Preferenserna skiljer sig något åt hos pojkar och flickor. Specifikt visade studien att flickor exempelvis gillade råa grönsaker och hallon bättre än killarna, medan killarna tyckte mer om chili än tjejer.
  • Miljön omkring och hur barn introduceras för mat spelar stor roll för om de kommer gilla maten. Därmed slår forskarna fast att barn i stort sett kan lära sig att gilla det mesta.
pojke som ater ur skal

Större barn kan behöva testa ännu fler gånger än små barn visar forskningen.

Så många gånger måste barn smaka för att gilla

Känns den sista punkten lite som ett skämt? Vi förstår det. Antagligen har du som förälder redan testat ett gäng strategier om du vill att ditt barn ska börja gilla en ny smak – ofta med noll resultat.

Och bara för att studien slog fast att miljön och hur barn introduceras för mat kan påverka om de börjar gilla smaken (och därmed kan gilla alla smaker), är det inte säker att man hittar den exakta strategin över en natt, för att just ditt barn ska börja gilla en viss smak.

Men vad studien däremot också slår fast är att just uthållighet är en viktig faktor för att börja gilla nya smaker.

Forskarna kunde nämligen visa att små barn kan behöva testa en ny smak mellan 8-15 gånger innan de kan acceptera den.

Med äldre barn kan det vara ännu svårare. Här kan det krävas upp till 20 smaktillfällen för att barnet ska acceptera smaken.

Ytterligare forskning visar att barn kan behöva åtminstone tolv smaktillfällen, men upp till 30, för att lära sig att tycka om en smak.

Så heja dig, förälder! Håll ut och orka testa igen.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Friluftsdag eller utflykt? Här är 7 tips på utflyktsmat som barnen kommer älska

Utvald läsning