En del av

Så pratar du med arga småbarn så att de lyssnar – 3 enkla steg

08 okt, 2020 
Lovisa Svedlund
Lugnt förklarar du att man sitter ner på stolen – men möts av ännu mer skrik. Du är inte ensam om du känner igen dig. Småbarns hjärnor reagerar ofta hellre med impulser än förnuft, förklarar barnläkaren.
Så funkar ett litet barn när du försöker få kontakt – och här är hans konkreta tips för att få dem att faktiskt lyssna på dig.
Annons
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Hjärnan på ett litet barn är en livlig plats. Miljontals celler kommunicerar lika många signaler varje dag – och dessutom dröjer det innan vänster hjärnhalva som står för konsekvens- och detaljtänk får den styrande roll den har hos vuxna och äldre barn.

De första åren brukar istället höger hjärnhalva, enkelt beskrivet, få styra mycket hos barn. Den hjälper oss med snabba reaktioner och beslut – och konsekvensen av att ditt barn än så länge använder mer av dessa förmågor känner du nog igen.

Liten kille i vardagsrum som är ledsen
När småbarn är upprörda kan det hjälpa om du som förälder vet vilket språk du ska prata.

Små barn kan ha svårt att lyssna och ta in när en vuxen, helt välvilligt försöker resonera rationellt eller skapa lugn. Speciellt svårt blir det att tala till det som vänster hjärnhalva uppfattar om barnet känner starka känslor, förklarar barnläkaren Harvey Karp i tidningen SheKnows.

Annons

Prata med småbarn när de är arga

För att kunna kommunicera riktigt bra med småbarn är det därför bra om man som förälder testar att använda det språk barnet själv "pratar" just nu, menar läkaren.

Eller som han liknar det: Om du är ambassadör i Japan är det bättre om du pratar japanska med människor, än att du försöker prata Italienska.

3 tips – så kommunicerar du med ledsna småbarn

I tre enkla steg kan du knäcka koden och prata så att ditt barns hjärna hellre vill lyssna på dig, än fortsätta att springa, slå på sin högljudda trumma eller vad barnet nu är upptaget med i stunden, förklarar läkaren.

1. Korta fraser

Ju mer upprörda vi blir, desto mer blir den vänstra sidan av hjärnan ignorerad av den högra. När små barn känner stress eller upprördhet kan de därför få ännu svårare att ta in konsekvenstänk, lugnande eller uppmanande ord från dig som förälder.

I det här tillståndet är det enklare för ditt barns hjärna att ta in korta fraser, enligt barnläkaren. Därför kan du använda desto enklare ord och fraser, ju ledsnare eller argare barnet blir. Till exempel, till en upprörd tvååring kan du istället för att säga "Jag såg att du var så arg att jag bad dig komma in", testa att börja med "Du är arg! Arg! Arg!".

Barn som pratar med mamma och malar.
Ett tips är att spegla ditt barn för att göra dig bättre förstådd.

2. Upprepa dig

När små barn känner sig upprörda kan ord susa förbi i deras hjärna i en hastighet som gör dem svåra att ta in eller tolka betydelsen av. Testa därför att säga samma fras gång på gång.

Annons

Du kan behöva upprepa dig själv tre till åtta gånger, endast för att fånga barnets uppmärksamhet. När du väl har nått fram till barnet kan det hända att du behöver upprepa ditt budskap ytterligare gånger för att barnet ska ta in det.

Du kan tänka på ditt upprörda barns humör som en dörr som smällt igen för känslorna. De kanske inte hör första gången du knackar men kanske släpper de in dig fjärde eller femte gången.

3. Spegla ditt barn (lagom mycket)

Ibland är små barn inte alltid experter på att tolka orden vi säger men de är riktigt bra på att tolka din röst, ditt ansikte och dina gester redan tidigt.

Att likna barnet litegrann när det kommer till intensitet i tonen, ditt kroppsspråk och uttryck, hjälper dig att nå fram.

Såhär tipsar Harvey Karp om att du kan göra: spegla ungefär en tredjedel av ditt barns ilska eller frustration med din röst. Det kan betyda att du pratar med mer tryck än du brukar men fortfarande med en lägre volym än ditt barn. Var uttrycksfull, till exempel genom att skaka på huvudet eller rynka ögonbrynen och använd mycket gester. Men samtidigt överdriv inte, det ska inte kännas för barnet som att du härmar eller retar dem.

Foto: TT

Läs mer:

Annons