En del av

Succéförfattaren tipsar: Så får du små barn att somna gott

05 dec, 2018 
https://image.motherhood.se/image-2579956?imageId=2579956&width=1320&height=689
Nina Nyström
Barn som somnat gott
Författaren till succéboken Kaninen som så gärna ville somna delar med sig av sina bästa tips för en lyckad läggning och god sömn.
Annons

2011 släpptes barnboken Kaninen som så gärna ville somna som blivit succé världen över: 2,3 miljoner sålda exemplar – och förmodligen lika många sött slumrande små barn i dess spår. Mannen bakom boken, Carl-Johan Forssén Ehrlin, har själv två barn och över 20 års erfarenhet av psykologi och coachning.

Vad är det som har gjort Kaninen som så gärna ville somna till en sådan succé? Vad är hemligheten som skiljer den från andra böcker?

– Att få barn att somna är ett så universellt problem. Boken skapar en målbild för barnen, vilket hjälper dem att slappna av och somna. Barnet blir sedan hela tiden påmind om målbilden istället för att tankarna spretar iväg på lek. Språket och betoningen är viktiga delar i boken och stort fokus ligger på avslappnande meningar. Framförallt många barn med koncentrationssvårigheter har stor hjälp av boken eftersom den ger ett tydligt guidat fokus.

När barn sover gott ger det ringar på vattnet, och det är såklart en av orsakerna till att den blivit så uppskattad, menar Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Annons

– Barnen blir mer mottagliga, orkar leka och föräldrarna blir lugnare, får mer energi, mer tid att umgås, presterar bättre på jobbet.

Kaninen som så gärna ville somna har också fått uppföljare i form av böckerna Elefanten som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna. Grunden är den samma, men övningarna är lite annorlunda. De utökar också publiken, gillar man exempelvis traktorer mer än kaniner så kanske man tycker bättre om den boken.

Jag antar att du har läst Kaninen som så gärna ville somna för dina egna barn?

– De har fått höra den redan i magen, barn kan ju känna igen ljud redan i livmodern – det är aldrig för tidigt att börja. Sedan har vi använt den som ljudbok under deras uppväxt. Då kan man först sätta rutinen med att somna till Kanin-boken och sedan gå över till att läsa andra böcker vid läggning, och avsluta med att säga godnatt och sätta på Kanin-sagan när det är sovdags.

Annons

Carl-Johan Forssén Ehrlin är också aktuell med en ny pedagogisk bok som ska hjälpa barn och föräldrar att tillsammans tackla de utmaningar man ställs inför när man är liten – Modiga Morris.

Vad har Kaninen som så gärna ville somna och Modiga Morris gemensamt?

– Båda bygger på psykologiska tekniker och intentioner som är invävda i en historia som barnen kan känna igen sig i. En förebild som illustrerar problematiken och lösningarna är viktigt, det hjälper till att skapa övertygelse hos barnet.

Carl-Johans bästa tips för att få barn att somna gott

1. Var uthållig

Om barnet inte somnar vid första försöket när du läser en saga, försök igen! Ge sagan flera försök, det repetitiva kommer göra att ditt barn blir mer sömnigt. Första gångerna kan det bli en lång process, men allt eftersom kan fem sagor bli till en, eller ingen alls. Det gäller att vara envis men också tålmodig. För vissa barn kommer inte allt att fungera på en gång, låt det ta tid.

Annons

2. Skapa en vana

Gör nattningen till en ritual med liknande element varje kväll. Kopplingen mellan läsning och insomning blir då stark och det blir till en vana. Till slut kanske inte ens sagorna kommer behövas, eller bara behövas vid ett fåtal stunder för att skänka trygghet. Men allt handlar om att göra det till en vana där sagan är kopplad till just sömn.

3. Förbered innan läggning

För att få bästa effekt vid läggning bör barnet ha lekt av sig innan man nattar det. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, men man kan börja med några meningar som får barnet att känna av sin trötthet och som anspelar på att det börjar bli dags att sova. Exempel kan vara:

“Du börjar se trött ut, även om du inte kanske känner det själv än”

“Tröttheten kommer allt närmare nu, eller hur? *gäspa själv*”

“Ikväll ska vi läsa en magisk saga, som du kommer vilja somna till, kanske redan innan sagan är slut”

Barnet börjar då känna efter och går ner i varv.

Annons

4. Fokusera på avslappning

Barn är olika när det kommer till hur engagerade de är i läsning, vissa vill vara med och se bilderna, andra inte. Oftast är det lättare för barnet att slappna av om den ligger och blundar och endast fokusera på vad du säger. Försök också hålla din läston lugn och avslappnad.

5. Tänk på sovmiljön

Försök att uppnå en så bra sovmiljö för ditt barn som möjligt. Vissa kan också finna trygghet i att ha en särskild snuttefilt eller ett gosedjur som blir en del av just nattningen. Man bör hitta en återkommande dygnsrytm så att kvällens mörker kopplas till lugn och sömn snarare än hopp och lek.

Foto: IBL

Annons