En del av

Barn som blir åksjuka – 7 tips på hur du lindrar besvären

06 jul, 2022 
AvElisabeth Granseth
Barn och vuxna som tar en paus från bilåkandet
Semester innebär för många familjer en del resande med bil, tåg eller kanske båt. Har du ett barn som lätt blir illamående av att resa? Här är 7 tips på hur du kan lindra åksjukan.
Annons

För en del barn räcker det med att känna lukten av en bil för att de ska bli illamående. För andra barn kommer åksjukan när de suttit i bilen och åkt en stund. Oavsett är det inte roligt för barnet som mår dåligt, samtidigt som man som förälder kan känna sig stressad för att nå slutdestinationen.

VIDEO: 8 trick för att koppla bort jobbet på semesternBrand logo
VIDEO: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

Vad är åksjuka?

Åksjuka kan du drabbas av när du åker bil, buss, tåg eller båt. De första symtomen på att du börjar bli åksjuk är att du gäspar och känner dig trött. Efter det börjar du må illa och i vissa fall kräks du. För barn är det vanligast i åldern 2 till 10 år, men alla åldrar kan drabbas.

Det som händer i kroppen är att balansorganen i öronen retas på grund av svängningar eller gungande rörelser. Det uppstår en konflikt i hjärnan som har svårt att tolka intrycken som uppkommer när marken under fötterna rör sig men vi sitter stilla.

Annons

7 tips på hur du lindrar besvären från åksjuka

1. Ta många pauser

Försök att planera din resa så att det finns tid och möjlighet att ta paus. Det är inte alltid så lätt när man vill komma fram, men att få sträcka på benen i frisk luft kan göra måendet bättre.

2. Se till att bilen är sval

Om ni åker bil, se till att den inte är varm. Kanske kan ni öppna fönster för att få in mer luft. Att ge barnet en liten handfläkt att hålla i kan hjälpa och kanske avleda från illamåendet en stund. Ha inte på barnet för varma kläder under resan.

3. Ät lite och ofta under resan

Innan ni reser kan det vara bra att undvika att äta en stor måltid. Men under resans gång är det bra att äta ofta och lite. Ta en paus från bilåkandet, stanna till och ät någonting. För en del barn kan salta kex minska på illamåendet.

4. Om du har yngre barn, res under deras sovstunder

Att sova under resan gör att barnet slipper må illa. Då blir balansorganen mindre påverkade. Det är kanske inte ett alternativ för de äldre barnen, men för de barn som är små kan det vara en idé. Har ni en rutin där barnet brukar sova en viss tid kan det vara värt att planera in resandet då.

Annons

5. Åksjukearmband

Åksjukearmband för barn finns att köpa på apoteken. Armbanden trycker på särskilda akupressurpunkter på handleden, och vissa barn upplever att illamåendet blir bättre. En del personer väljer att ta på armbanden en liten stund innan resan, men det går också bra att ta på armbanden när illamåendet uppstår.

6. Plåster på naveln

Ett tips som sägs minska illamåendet för en del barn, men inte alla, är att sätta två plåster i ett kryss över naveln. Det här husmorstipset låter inte mycket för världen, men flera föräldrar har blivit förvånade när det fungerat.

7. Medicin mot åksjuka finns för äldre barn

Det finns åksjuketabletter, både receptfria och receptbelagda som ges främst till äldre barn. Ta kontakt med din vårdcentral och läkare om du är i behov av medicin till ditt barn.

Källa: 1177 Vårdguiden, Knodd.se

Foto: TT

SE OCKSÅ: Så varvar du ner inför semesternBrand logo
SE OCKSÅ: Så varvar du ner inför semestern
Annons