En del av

"Alla familjer har fulla semesterscheman — inte vi"

01 jul, 2022 
Maria Dufva
Hanna Fischer
Familj på badstrand, Motherhoods expertpanel
Måste man ha ett fullmatat semesterschema eller är det helt okej att låta kalendern gapa tom under kommande veckor? Motherhoods experter vägleder en oroad förälder.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Vänner och grannar far iväg åt olika håll. Det är sommarstugor, Legoland och all inclusive. Men långt ifrån alla har möjlighet eller lust för den delen, att ha ett fullmatat semesterschema. Motherhoods experter Hanna Fischer, psykolog, och Maria Dufva, tonårsexpert och föreläsare, tar sig an denna högaktuella läsarfråga och reder ut vad som egentligen är bäst för barnen.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Alla familjer runt om oss har fulla sommarscheman, men inte vi. Vi skäms, men borde vi verkligen göra det..?

Psykologen: Sluta jämföra och sluta skämmas!

Hanna Fischer
Hanna Fischer är psykolog i Motherhoods expertpanel.

Vilken underbar fråga! Ett tomt sommarlov kan ju utvecklas till ett storslaget äventyr, men skulle såklart även i undantagsfall kunna leda till understimulans och dåligt psykiskt mående. Men de flesta barn idag är snarare överstimulerade! Barn behöver precis som vuxna obokad tid för att leka, umgås med sin familj eller göra ingenting. Hur mycket aktiviteter man mår bra av är högst individuellt och här är era barns reaktioner ”kvittot” för vad som är lagom och inte. Att ha obokad tid med kravlös umgängestid är dessutom ofta en god investering både för barnets och förälderns egen stresshantering och ofta är det även en rejäl insättning på ”relationskapitalkontot”.

Annons

Jag tycker att ni som familj ska fundera över vad ni vill ha ut av sommarlovet.

Hanna Fischer, psykolog

Jag tänker att er fråga kan ha väckts ur den starka norm som finns i vårt samhälle om att vi ska konsumera inte bara materiella ting utan även upplevelsemässiga erfarenheter. Efter att man drejat, ridit, rest runt, varit på lekland eller tivoli med barnen dokumenteras detta även ofta i sociala kanaler. Vi människor har alltid jämfört oss, men jämförelseytan har vuxit drastiskt i om med sociala medier. För vissa skapar detta jämförelsestress och skam eller FOMO (fear of missing out).

Jag tycker att ni som familj ska fundera över vad ni vill ha ut av sommarlovet (och livet) och se till att ni gör det som är viktigt och meningsfullt för er själva. Om man inte har koll på sina egna värderingar är risken annars att andra saker börjar styra i livet eller att man lever sitt liv utifrån vad andra människor tycker att man ska göra. När trivs ni som bäst? Hur är era barn? Har de lätt för att sysselsätta sig själva och att ta initiativ eller behöver de att ni vuxna styr upp dagen? Vad tycker ni vuxna och vad tycker barnen om era tomma sommarscheman? Om ni alla trivs med det skulle jag sluta jämföra…och sluta skämmas. Låt alla skapa sin egen drömsommar och ha nu en skön sommar!

Tonårsexperten: Många barn får aldrig vara riktig lediga

Maria Dufva
Maria Dufva föreläser om barn och ungdomar. Hon är även tonårsexpert i Motherhoods expertpanel.

Att vuxna visar upp ett härligt, lyckligt liv fyllt av vänner och roliga aktiviteter på sociala medier är något som fyller mångas flöden. Då kan det lätt bli en outtalad förväntan på att en själv ska leva så… Men det gör inte alla! Många barn vittnar om att de aldrig är riktigt lediga under året. Hela terminerna förväntas det saker av dom och sen ska loven vara inrutade från början till slut, men vill alla det? Hör efter med dina familjemedlemmar och fråga vad de VERKLIGEN VILL GÖRA.

Annons

Många har berättat för mig om hur skönt det varit att bara vara hemma under pandemin när inte alla reste på samma sätt som tidigare. Många tonåringar vill inte heller följa med till sommarstugor eller segelturer på samma sätt då de vill vara med sina vänner. Låt inte andras liv diktera hur ni ska leva ert liv. Lyssna inåt med er själva och besluta därpå.

Hela terminerna förväntas det saker av barnen och sen ska loven vara inrutade från början till slut, men vill alla det?

Maria Dufva, tonårsexpert

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons