Kan bebisar och barn få vaccin mot RS? Hit har forskningen kommit!

mamma och bebis på en filtS

RS-virus är vanligt hos bebisar och nästan alla barn får det någon gång innan man fyllt 2 år. Men när kommer det gå att vaccinera barn och bebisar mot viruset – som ibland kan vara farligt för små barn? Såhär nära är forskarna ett vaccin i nuläget.

RS-virus ger för det mesta en lindrig infektion med symptom som hosta, feber, snuva och röda ögon. Men för vissa barn kan en infektion bli allvarligare och man behöver söka vård.

Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-virus:

2:28

Efter reklamen: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

(2:28)

Ditt barn kan till exempel få en allvarligare infektion och behöva sjukvård om hen är under sex månader eller om barnet är under ett år men föddes för tidigt. RS-virus är också allvarligare för barn med till exempel en lung- eller hjärtsjukdom.

Finns det vaccin mot RS-virus?

RS-säsongen 2021 har varit extra kraftig och startade tidigare än vanligt. Bland annat har flera skutvårdsavdelningar för barn larmat att de har väldigt många fall av RS hos barn och bebisar just nu.

En av förklaringarna är antagligen att både barn och vuxna har en immunitetsskuld efter coronapandemin. Att vi utsatts mindre för virus och dessutom haft god hygien under pandemin gör oss helt enkelt mer sårbara nu.

mamma och bebis som skriker

Redan nu testar forskarna att ge vaccinskydd till bebisar via gravida kvinnor.

Än finns inget vaccin mot RS-virus, men forskarna behöver inte nödvändigtvis vara långt bort. Tidningen Läkemedelsvärlden skriver om vilka vaccin som testas för bebisar och barn just nu. Dessa handlar det om – och då kan de vara klara:

  • Ett vaccin utvecklas av läkemedlesföretaget Pfizer. De håller just nu på med en pågående studie som är inne i den sista testfasen, fas-3, där man testar att ge RS-vaccin till gravida kvinnor mellan 18-49 år. Tanken är att skyddet ska föras vidare till spädbarnet. Studien kommer omfatta ungefär 10 000 gravida och är klar i november 2023. Därefter kan företaget utvärdera om det kan bli ett vaccin.

  • Även Novavax försöker skapa ett vaccin mot RS-virus. Även här ges vaccinet till den gravida mamman, och studien är just nu i sista testfasen, fas-3.

  • Novax är också i början av att testa ytterligare ett vaccin för lite äldre bebisar och barn, mellan sex månader och 5 år. Här är forskarna fortfarande bara i fas 1.

Dessutom pågår studier på vacciner för äldre personer, över 65 år, eftersom även detta är en grupp som lider större risk att drabbas allvarligt av viruset.

Barn i riskgrupp kan få förebyggande medicin

Redan idag kan barn i riskgrupp få läkemedel som förebygger RS-virus. Men vaccinet kommer vi alltså få vänta ytterligare minst ett par år till på.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Barnläkaren om RS-virus: Då ska du söka vård för ditt barn
Motherhoods läsare berättar: Så kände vi när våra barn fick RS-virus
6 saker att tänka på när äldre syskon är på förskola under RS-säsongen