12 fina namn hämtade från Downton Abbey

karaktärer i downton abbey

Många av karaktärerna i den folkkära tv-serien Downton Abbey känner vi bara vid efternamn eller titlar.

Mrs. Patmore som bossar i herrskapets kök, Mrs. Hughes som är chef över personalen, eller för den delen snärtiga "granny". Men faktum är att seriens karaktärer bär riktigt fina förnamn, värda att lägga märket till ordentligt.

Se också: En rundtur i Downton-huset

En rundtur i Highclere Castle, huset där familjen i Downtown Abbey bor.
0:50

Efter reklamen: En rundtur i Highclere Castle, huset där familjen i Downtown Abbey bor.

(0:50)

Slå på ljud

När casten nu återigen är aktuell med en filmen Downton Abbey: En ny era på bio 2022, väcks våra minnen till liv. Karaktärerna, historien, miljöerna och alla intriger. Det här är verkligen en berättelse som kommer gå till historien.

Lucy Branson och Lady Edith

Tuppence Middleton spelar karaktären Lucy Branson i Downton Abbey: A New Era (2022).

12 fina namn från Downton Abbey

Kan du inte få nog av Downtonvärlden? Dra dig till minnes alla mysiga karaktärer och inspireras av namnen från serien som Motherhood älskar lite extra mycket. Är du ett äkta fan kanske till och med ditt eget barn borde få bära ett av namnen i sitt pass!

Sybil

Vänliga och samhällsengagerade Lady Sybil, yngsta dottern i familjen Crawley, spelas av Jessica Brown Findlay. En bit in i serien bär även Sybils dotter samma förnamn.

Mary, Sybil och Edith

Lady Sybil är yngst av Crawley-systrarna.

Beryl

Visste du att Mrs. Patmore som är kokerska på Downton heter Beryl i förnamn? Ett riktigt vackert namn som passar en, för många, favoritkaraktär. Karaktären spelas av Lesley Nicol.

Daisy och Mrs. Patmore

I bilderna från nyaste filmen ser vi hur Mrs. Patmores köksa Daisy fått en viktigare roll i köket.

Violet

Änkegrevinnan av Grantham, "granny" eller ”grand mama”. Kär(v) karaktär har många namn! Men kanske har du inte tänkt på att den underfundiga grevinnan bär ett riktigt härligt förnamn: Violet. Välkända skådespelaren Maggie Smith ligger bakom vår älsklingsfarmor.

Maggie Smith spelar Violet Crawley

Änkegrevinnan här tillsammans med Coras mor, Martha Levinson.

Eloise

Även Mrs. Hughes, hushållerska på Downton, är en favorit för många. Alltid rättvis och bestämd, snäll och omtänksam. Mrs. Hughes förnamn är fina Eloise. Hon spelas av Phyllis Logan.

Mrs hughes

Sent i serien lämnar Mrs. Hughes sin bostad på godset för att bo i en egen stuga.

Alfred

Alfred Nugent, spelad av Matt Milne, får jobb som betjänt på slottet i säsong tre av serien och blir senare kock på Ritz. Jimmy, en av de andra betjänterna blir snart en rival. Många minns duon för deras stora längdskillnad, Alfred är nämligen otroligt lång!

Alfred

Stiliga Alfred går en matlagningskurs för några av tidens bästa kockar i tv-serien.

Flora, Kai – och andra namn inspirerade av äventyr och uteliv

Ivy

Kanske minns du att betjänten Alfred också har en liten hjärtekross? Det är köksbiträdet med det fina förnamnet Ivy, spelad av Cara Theobold, som han förälskar sig i. Ivy Stuart har å sin sida en crush på Jimmy.

Kärlekstrianglarna är många mellan tjänstefolket när Ivy, Jimmy och Alfred tar plats i serien.

Gwen

Gwen Dawson är hembiträde på slottet. Hon är dotter till en dräng men har högre ambitioner i livet. I hemlighet går hon en korrespondenskurs i maskinskrivning och stenografi, för att senare få jobb som sekreterare. Karaktären spelas av Rose Leslie.

Gwen

Med hjälp av Lady Sybil får Gwen till slut ett jobb som sekreterare och kan lämna serviceyrket.

Evelyn

En av de manliga karaktärerna i societeten bär ett riktigt vackert förnamn: Evelyn. Tjusiga Mr. Evelyn Napier, spelad av Brendan Patricks, är en rik arvtagare och potentiell friare till Lady Mary, den äldsta dottern i familjen Crawley. Evelyn Napier är också vän till Charles Blake, ytterligare en av av Marys senare friare.

Napier och Lady Mary

Mr. Napier figurerar redan i första säsongen av Downton Abbey.

Rosamund

Ett riktigt ståtligt namn bärs av Lady Rosamund Painswick som är Robert Crawleys syster. Rosamund spelas av Samantha Bond. Karaktären är änka och bor i en villa i London, där medlemmar ur Crawleyfamiljen ofta är på besök.

Rosamund

Lady Rosamund hjälper unga Lady Edith när hon hamnar i en svår situation.

100 franska barnnamn att inspireras av

Cora

En av huvudkaraktärerna bär ett otroligt vackert namn: Grevinna av Grantham, Cora Crawley. Mamman i familjen som spelas av Elizabeth McGovern, är känd både för att vara snobbig men också ställa upp, och hålla skenet uppe när det behövs som mest för hennes nära och kära.

Cora

Grevinnan är en kvinna med stil!

Isobel

Riviga kusin Isobel är en egentligen en avlägsen släkting till familjen som redan tidigt får en stor roll, då hennes son Matthew av en händelse blir arvtagare till hela godset. Isobel, spelad av Penelope Wilton, är känd för sina kunskaper inom medicin och får under seriens gång en nära vänskap med änkegrevinnan.

Kusin Isobel Downton Abbey

Kusin Isobel kommer sent i serien att gifta sig – rikt!

Charles

De flesta känner till butlern på Downton vid namnet Mr. Carson, spelad av välkända Jim Carter. Men visste du att hans förnamn är Charles? Tack för att du håller standarden i huset, bäste Carson.

Carson

Jim Carter gör rollen som Mr. Carson.

Foto: TT

Mer läsning för dig
32 barnnamn med lantlig touch – att inspireras av

Utvald läsning