En del av

5 tips på hur du får bort fläckar på kläder

20 okt, 2021 
AvElisabeth Granseth
barn med fläckiga kläder
Fläckar från blåbär, tomat, banan och såpbubblor kan kännas omöjliga att bli av med på kläder. Men lugn, fläckarna går faktiskt att få bort med lite ansträngning. Här är 5 riktigt bra tips!
Annons

När ditt barn har ätit kan det se ut som en orkan varit framme och det har hamnat mer mat på kläderna än i magen. Barn smutsar ner sig och det ska de få göra! Men ibland vill man få bort de där fläckarna från favoritplaggen eller kanske det där ytterplagget som man tänkte att lillebror skulle få ärva. Att få plaggen att överleva lite längre är bra ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Här är 5 tips på hur du får bort fläckar på kläder.

Se också: Motherhoods bästa tips för att orka med vab

Motherhoods bästa tips för att orka med vabBrand logo
Motherhoods bästa tips för att orka med vab

1. Bananfläckar

Fläckar från banan är riktigt svåra. Hemligheten är att behandla fläckarna direkt när de dyker upp. Skölj med kallt vatten och försök skrapa bort resterna av bananen. Om det inte fungerar, lägg plagget i ett bad med Vanish. Ju längre bananfläcken har suttit på plagget desto svårare är den att få bort.

Annons

2. Tomatfläckar

Alla som har matat en bebis med burkmat vet att det garanterat kommer att bli fläckar från tomat på kläderna. Väldigt ofta innehåller burkmat en bas av tomat. Glädjande är iallafall att fläckarna är superlätta att få bort! Tvätta plagget som vanligt i tvättmaskinen, när plagget ska torka hänger du det i solen. Då solas fläcken bort. Om det är vinter och ont om sol fungerar det faktiskt att lägga plagget i ett fönster där det finns lite sol, det kan dock ta lite längre tid.

3. Fläckar från blåbär och andra bär

Blåbärsfläckar har oförskämt dåligt rykte. För de är inte alls speciellt svåra att få bort. Lägg plagget på en plan yta och koka upp mycket vatten. Häll sedan långsamt kokande vatten direkt på fläcken. Tada! Bärfläcken är borta.

4. Fläckar från såpbubblor

Såpbubbelfläckar är knepiga och ofta upptäcker man dem inte förrän man har tvättat plagget. Det man kan göra är att gnugga fläckarna med galltvål och sedan tvätta plagget som vanligt. Om inte det fungerar kan man prova att gnugga diskmedel på fläckarna och låta plagget ligga i ungefär 30 minuter och sedan skölja med varmt vatten innan du tvättar plagget i tvättmaskinen. Såpbubbelfläckar är svåra att få bort men det är inte omöjligt. Om du trots allt inte får bort dem är kanske en liten tröst att fläckarna bleknar något med tiden.

5. Fettfläckar

Fläckar från olja, smör och hudkrämer behandlas bäst med diskmedel. Applicera diskmedel blandat med vatten direkt på fläcken och låt plagget ligga i ungefär en halvtimma. Skölj sedan plagget i vatten och tvätta enligt anvisning, sedan ska fettfläckarna ha försvunnit!

Foto: TT

Annons