En del av

Flick- och pojknamnen som blev mindre populära 2021

18 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
Vilka namn vi tycker om just nu är givetvis individuellt. Kanske älskar du klassiska namn eller så följer dina åsikter namntrenderna slaviskt? Oavsett är det kul att analysera vilka namn som bli mer respektive mindre poppis! Här listar vi 50 namn som klättrade nedåt på listorna förra året.
Annons

I takt med att tiden går kommer nya trender inom barnnamn. Namn som vi fullkomligt förälskade oss i för några år sedan blev plötsligt ganska vanliga – och kommer så småningom tappa i popularitet till förmån för nya trendflugor i toppen av listan.

Se också: Namntrenderna som spås bli populära 2022

Namntrenderna som spås bli populära 2022Brand logo
Namntrenderna som spås bli populära 2022

Varje år släpper Statistiska centralbyrån listan över vilka namn som snabbast ökar i popularitet just nu och vilka namn som är påväg ner på listan. Statistiken visar rörelser på topp 100-listan så med andra ord handlar det fortfarande om namn som vi tycker relativt mycket om i Sverige. Bara i lite mindre grad än föregående år.

Tuva och Nova minskar i popularitet

Mellan åren 2020 och 2021 ser faktiskt vi ett gäng intressanta trender i vilka namn som är de nya raketerna, respektive namnen som är påväg att tappa i popularitet.

Annons

Två flicknamn, Ronja och Lo, som båda ökade snabbt i popularitet år 2020, har nu istället vänt och nu hamnat på listan över namn som minskar i popularitet.

På listan över flicknamn på topp 100 som minskade snabbast i popularitet förr året kan vi också se att det handlar om namn som var riktigt populära för några år sedan. Bland annat Zoe, Tuva och Nova har vänt nedåt.

Elton och Algot raketer som vänt

Även på pojknamnsidan finns några intressanta trender att titta närmre på. Namn som vi nog är många som kan identifiera på 5- till 10-åringar runtomkring oss börjar nu naturligt dala i popularitet. Till exempel Sixten, Frank, Folke, Vilgot och Josef.

Namn som Viktor och Joel är med på listan över namnen som tappar snabbt i popularitet för andra året i rad.

Elton och Algot som båda ökade snabbt i popularitet år 2020, har nu vänt och hör till namnen som tappat många placeringar på topp hundra.

Fortsätt scrolla om du vill se alla 50 pojk- och flicknamn som minskat mest i popularitet på topp hundra.

Annons

25 pojknamn som blev mindre populära 2020

I tredje kolumnen ser vi den procentuella minskningen mellan åren 2020-2021 (Vincent har minskat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda pojkar som fick namnet år 2021 (398 pojkar döptes till Vincent).

25 flicknamn som blev mindre populära 2020

I tredje kolumnen ser vi den procentuella minskningen mellan åren 2020-2021 (Ronja har minskat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda flickor som fick namnet år 2021 (152 flickor döptes till Ronja).

Foto: TT

Annons