En del av

Carina Bergfeldts familjeutmaning – under tuffa jobbperioden

28 okt, 2020 
AvAino Oxblod
Carina Bergfeldt och sonen Hamilton.
Som USA-korrespondent mitt under det amerikanska valet får man räkna med ett hetsigt jobbschema med sena kvällar och tidiga morgnar – det vet SVT:s Carina Bergfeldt. Samtidigt balanserar hon livet som mamma, och har med sig bebisen under hela den intensiva arbetsperioden, något som minst sagt bjuder på en del utmaningar.— Någon gång kom nåt Hamilton-skrik i nån Aktuellt-sändning, men så kan det gå, säger Carina Bergfeldt.
Annons
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationernaBrand logo
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna

Carina Bergfeldt, 40, har länge varit SVT:s utrikeskorrespondent i USA, och när det vankas presidentval i början av november var det självklart för både Bergfeldt och kanalen att det var just hon som skulle bevaka det.

Men samtidigt har det kommit med en hel del utmaning. Carina blev mamma för första gången i början av året, när hon födde sonen Hamilton, och att ha med en bebis ut på vägarna när man bevakar ett dramatiskt presidentval är inte optimalt.

– Det är inte hållbart i längden, men att göra det i två månader på grund av valet, det funkar. Jag hade kunnat välja att stanna hemma och vara föräldraledig, men min första vecka på jobbet var dagen han valdes som representant för republikanerna. Jag har varit med sedan dag ett, och jag vill köra det här i mål. Jag var med på valnatten när han vann och vill vara med nästa, hur det än går. Det får vara värt lite gnäll. Någon gång kom nåt Hamilton-skrik i nån Aktuellt-sändning, men så kan det gå, säger Carina Bergfeldt.

Annons

Att det dessutom råder pandemi världen över adderar ytterligare en nivå av komplikationer. Bergfeldt och familjen hade bara tänkt vara i USA de sista 3-4 veckorna innan valet, men på grund av coronapandemin och USA:s stängda gränser var de tvungna att åka dit en månad tidigare för att försäkra sig om att kunna vara på plats alls.

Jobbar sida vid sida med maken

Maken Jesper Zølck är också journalist, och rapporterar mycket för danska TV2. Han och Bergfeldt får synka sina scheman för när de ska sända live för respektive kanal, för att det inte ska krocka. Familjen har också mycket hjälp av Carina Bergfeldts kameraman och kollega, Andreas.

– När vi går live och Hamilton blir grinig ställer Andreas in kameran och går iväg med honom. Men vi mutar honom också med kex och vatten inför varje livesändning. Det är en liten chansning onekligen, speciellt nu när han håller på att få tänder och gråter fyra timmar varje natt. Det är inte optimalt, erkänner Carina Bergfeldt.

Annons

Coronafallen ökar med 60 000 varje vecka i USA, och när Bergfeldt bevakar Trumps valrallyn är hon en av få som har ansiktsmask på sig. Även om sonen får hänga med på det mesta när hon jobbar, så drar hon gränsen där.

– Vi försöker vara försiktiga vart vi än är, men nu pågår ju smittan mycket i Sverige också. Smittas kan man göra var som helst. Men vi gör vad vi kan – håller avstånd, använder mask och handsprit, och gör allt som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Planerar nya showen på SVT

Mitt i allt planerar Carina Bergfeldt också sin kommande pratshow på SVT, som ska fylla sloten där Skavlan har legat, medan Fredrik Skavlan går på pappaledighet. Men att ha möten med svenska kolleger när det är nio timmars tidsskillnad har varit en utmaning – det är många sena kvällar och tidiga morgnar. Efter presidentvalet kommer familjen dock kunna återvända hem till Sverige, och få lite mer vanliga vardagsrutiner.

– Det är bara försöka så gott det går. Det är ett lyxigt problem ändå. Och från och men att jag kommer hem i november så börjar jag jobba heltid med talkshowen, säger hon.

Annons