En del av

Tips till förskolestart – här är mammans smarta hacks för extrakläder!

17 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
tips extraklädeer på förskolan i påsar
Finns det ett bra system för att ha koll på vilka extrakläder som saknas på förskolan? Svaret är JA. Kolla in hur den här mamman gör!
Annons
3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Höstjacka barn
"Vårskor barn håller tätt för vatten
Barn vilka vantar är bäst

Någon som känner igen sig i alla klädgooglingar vi gör för vårt barn? Varje säsong är det dessutom samma visa: Tokleta efter kläderna vi behöver just nu och allt tar slut i affärerna på en sekund.

Men visst är det också värt mödan! Att veta att vår lilla knodd håller sig ren, torr, varm eller sval – beroende på årstid – på förskolan gör oss lugna. Ingen vill ju leka med en fuktig vante på handen.

Mammans hack för extrakläder på förskolan

När vi skaffat kläderna kommer dock nästa projekt: Hålla Ordning. Extrakläder ska fram och tillbaka till förskolan, finnas där anpassade efter årstid – och helst inte vara slut i lådan på hatthyllan när vårt barn behöver dem.

Annons

Det var här som Malvina Stavgren, mamma till Lea, 1,5, kände att det blev rörigt. En dag såg hon ett inlägg på instagram som fick svaret på röran. Känner du igen dig i klädkaoset måste du bara kolla in hennes knep!

På förskolan har Malvina och Leas pappa nämligen lämnat ett gäng zippåsar i klädlådan. Varje påse är märkt med vilken typ av kläder som ligger där i, sockar, shorts, långärmad tröja eller klänningar. Tillsammans utgör alla påsar det behov som Lea har när det kommer till säsongens extrakläder. Med andra ord, SÅ enkelt för pedagogerna att hitta hennes kläder när Lea behöver ett ombyte.

Malvina och Lea Stavgren
Malvina såg först tipset om klädpåsarna i ett instagraminlägg.

Allt på checklistan finns

– Det är lätt att få en överskådlig blick över vad som finns och det är lätt att fort ta fram rätt påse istället för att rota runt i en låda av kläder, förklarar Malvina.

Annons

Men det smarta tar inte slut här. När pedagogerna ser att en påse är tom och lägger de bara den specifika påsen i ryggsäcken. Malvina och Leas pappa ser direkt vad som behöver fyllas på och kan skicka med en fylld påse nästa dag.

Blöta eller smutsiga kläder skickar pedagogerna hem allt eftersom – zippåsen kommer bara hem när den är helt tom.

malvina klädpåsar förskolan
”Strumpor”, ”Långärm” och ”Klänningar” är några av märkningarna på påsarna.

– För oss föräldrar, speciellt nu under pandemin när vi inte får följa med in och kolla lådan själva, är det väldigt lätt att veta vad som behöver fyllas på eftersom den tomma påsen då ligger i ryggsäcken på eftermiddagen. Det är verkligen den största fördelen, att slippa undra om något behövs på förskolan.

Systemet har fått väldigt bra respons från Leas pedagoger, som ju har ett helt gäng barns extrakläder att ha koll på.

Annons

– Jag brukar få otroligt positiva reaktioner från pedagogerna. Dom tycker det är väldigt smidigt på många sätt!

Ytterligare en fördel med att ha kläderna i påsar är att de skyddas mot till exempel fukt och damm som lätt samlas i hallen på förskolan, förklarar Malvina. Och har din förskola förbud mot plast eller du av någon anledning inte vill använda plast själv, går det också att köpa genomskinliga tygpåsar på en välsorterad matmarknad eller liknande tipsar hon.

”Nobelpris-nivå”

Malvina, tillsammans med pedagogerna, är inte ensamma om att tycka om systemet. När Malvina nyligen delade med sig av tipset i en föräldragrupp på Facebook var kommentarerna och taggningarna många.

Sparar detta inlägg, så smart!!, skriver en mamma.

Men åh så bra tips! Detta ska jag ta med mig till i höst när dottern börjar igen efter sommaren, skriver en annan.

Detta är ju inte ett hack, det är en innovation på nobelpris-nivå. Genialt! Jag går och gör i ordning egna påsar med en gång! skriver en pappa.

Tack Malvina för ditt tips – vi kopierar rakt av!

Foto: TT, Privat

Annons