En del av

Hjälp ditt barn till god självkänsla – här är en enkel metod i vardagen

29 okt, 2021 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Lovisa Svedlund
mamma med son
Att tro på sig själv och tycka om den man är unnar vi våra barn alla dagar i veckan. Här ger föräldraexperten ett endaste enkelt vardagstips för att stärka självkänslan med din uppfostran.
Annons

En god självkänsla är något ditt barn kommer gynnas av hela livet. Så hur kan man enkelt lägga in element i uppfostran för att bidra till att våra barn tror på – och tycker om – sig själva?

Se också: 6 signaler på att ditt barn har dålig självkänsla

6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla
6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla

Har barn god självkänsla och tycker att man duger bra som person kommer det hjälpa dem att hämta sig från svåra händelser eller perioder i livet. Till exempel kan man märka nu på barn att det behöver extra stöd och pepp i vissa situationer som de inte behövt utsättas för under coronapandemin, säger Anita Cleare som skrivit boken The Working Parent's Survival Guide till CNBC.

Föräldraexperten menar också att en bra självkänsla underbygger god mental hälsa genom hela livet. Hon beskriver att en god självkänsla bygger på tre faktorer:

Annons
  • Att känna sig kapabel och bra på något
  • Att känna att man betyder något för sina närmsta anknytningspersoner och att du på olika sätt kan påverka dem, sig själv och sin omgivning
  • Att känna sig accepterad och älskad av andra

Enkla metoden för att öka självkänslan hos barn

Ett specifikt sätt att öka ditt barns självkänsla är att med jämna mellanrum ge dem något experten och författaren kallar "moments to shine" – "tillfällen att glänsa". Att helt enkelt rita in i sin kommunikation med barnet att ibland uppmärksamma något riktig ordentligt!

mamma med dotter i köket
Har ditt skolbarn eller tweenie klarat en ny uppgift där hemma eller gjort en riktigt fin gest för någon annan? Gör det till ett tillfälle för ditt barn att skina!

Det kan vara med en high five och fras i stil med "Du gör mig så imponerad och stolt!". Eller så som du gillar att uttrycka dig som förälder.

Konkret betyder det att man hjälper barnet att då och då få en känsla av triumf och av att man gjort något stort. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att klara av en stor uppgift, som utföra något i skolan eller klara av sin hobby med goda resultat, utan kan likaväl handla om att uppmärksamma när barnet lyckas med något mindre.

Annons

“Det handlar inte om det, utan om att de möter en utmaning som kan vara något litet”, säger Anita Cleare till CNBC.

Till exempel kan det för ett litet barn handla om när man lyckats gå upp för en stege på lekparken eller för ett lite större barn att man lärt sig göra någon liten syssla hemma.

Det är såklart viktigt att också uppmärksamma när barnet gör ett gott försök eller tar sig an uppgifter utan att lyckas. Men att markera med jubel och triumf när en uppgift faktiskt går vägen uppmärksammar specifikt det där lilla extra momentumet som kan krävas för att ta sig igenom en uppgift, förklarar experten.

Källa: CNBC

Foto: TT

TV: Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips
TV: Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips
Annons
Innehåller reklamlänkar