En del av

Så låter en drunkning – ljudet som kan rädda liv

21 jun, 2021 
AvSandra Hiort
Tom brygga med badkläder och ett barn som simmar i en simring
En vanlig missuppfattning är att någon som håller på att drunkna skriker på hjälp och viftar med armarna, så är sällan fallet. Vanligtvis sker det mycket tystare än så. Här är ljudet som visar hur det kan låta.
Annons
TV: Så gör du hjärt-lungräddning på en bebisBrand logo
TV: Så gör du hjärt-lungräddning på en bebis

Flera drunkningsolyckor har redan skett i Sverige i år. En vanlig missuppfattning är att drunkningar innebär skrik och plaskande, och kanske även höga rop på hjälp. I själva verket sker drunkningar ofta betydligt tystare än så.

Fokus ligger på att få luft, inte att skrika

Det kan istället handla om små rörelser och ljud som kan vara svåra att uppfatta för personer i närheten. Speciellt om man inte vet vad man ska lyssna efter. En person som inte kan, eller har svårt att, andas kommer i första hand att fokusera på just att få luft. Så att skrika och signalera med tecken är alltså inte vanligt.

Istället kan det handla om små plask från att personen i vattnet slår med armarna åt sidorna för att hålla sig över ytan, och försök att andas genom munnen.

Annons
Har du koll på vad sekundärdrunkning egentligen innebär – och vad du kan göra för att förhindra det?

Så låter ljudet av en drunkning

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa tog för ett tag sedan fram ett ljudspår som ska visa hur en drunkning kan låta, The Sound of Drowning, för att fler ska bli uppmärksamma på hur det egentligen låter. För att vi ska veta vilka ljud vi kan vara extra uppmärksamma på om vi hör det.

Men eftersom ljudet är diskret och lätt att missa så gäller det förstås i första hand att ha uppsikt på andra i vattnet.

Här kan du lyssna på ljudet:

Ljudspåret, som alltså är en simulering som främst ska visa att det låter annorlunda (och inte alls lika mycket) mot vad vi kanske tror har tagits fram i samarbete med ordföranden i HLR-rådet, Andreas Claesson. När man har spelat in ljudslingan har man använt en inspelningsteknik, ASMR, som gör att det låter som man kommer väldigt nära. Därför blir ljudet extra tydligt här.

Så många har drunknat i Sverige de senaste åren

  • 2020: 77 personer
  • 2019: 68 personer
  • 2018: 136 personer
  • 2017: 92 personer
  • 2016: 115 personer
  • 2015: 122 personer
Annons