En del av

Det här borde alla föräldrar veta om barn och drunkning

12 jun, 2019 
https://image.motherhood.se/image-2579956?imageId=2579956&width=1320&height=689
Nina Nyström
barn under vattnet
Drunkning sker inte bara i vattnet, utan kan faktiskt även hända på land, flera timmar efter badet. Sekundär drunkning är ovanligt, men det sker då och då. Därför bör alla föräldrar veta vad det innebär och vilka symtomen är.
Annons
TV: Så gör du hjärt-lungräddning på en bebisBrand logo
TV: Så gör du hjärt-lungräddning på en bebis

Lata dagar vid stranden eller poolen är ett minne blott om du är småbarnsförälder – snarare ständig oro och ständig vakt. Självklart är det inte bara småbarn som riskerar att drunkna – det kan hända vem som helst, framförallt vid alkoholintag, dåliga simkunskaper eller plötsliga sjukdomstillbud. Men risken mångdubblas helt klart för barn som inte kan simma eller är nybörjare på det.

Och det är faktiskt inte bara i vattnet man kan drunkna – en stund under ytan kan i värsta fall bli till ett akut läge flera timmar efter att man är i säkerhet på land.

Har du sett serien ”The Affair” vet du säkert vad sekundär drunkning är – men faktum är att alldeles för få av oss andra gör det. Kanske har man hört ordet fladdra förbi någon gång men inte riktigt kopplat innebörden och vad som egentligen händer.

Annons

5 saker du bör veta om sekundär drunkning

1. Det sker utanför vattnet

Även om man bara hamnar under ytan en kort tid kan man få in en hel del vatten i lungorna. När man andas in vatten får man nämligen kraftiga andningsimpulser, vilket gör att man tar fulla andetag upp till en minut (innan man blir medvetslös och andningen slutar), säger Andreas Claesson, ambulanssköterska som forskar om drunkning i en intervju med SVT.

Men även om man är snabb att agera kan det ligga kvar vatten i lungorna som gör att barnet får svårt att syresätta sig även efter att vattnet verkar ha hostats ut.

2. Håll koll på hosta och trötthet

Alla barn får kallsupar, ibland rejäla sådana, och hosta och matthet av chocken är helt normala symtom som går över efter en stunds tröst. Om barnet däremot varit under vattnet en längre tid kommer dramatik garanterat att uppstå och barnet kommer att vara medtaget. Kanske tillkallas ändå inte sjukvård eftersom man agerade fort – och det är just i mellanlägena det är bra att vara extra uppmärksam.

Annons

Om barnet fortsätter att hosta upp vatten eller slem, blir blåfärgad om läpparna eller är tröttare och mer ”låg” än vanligt bör du åka in för en koll.

3. Det är viktigt att vara uppmärksam många timmar efter

Symtomen kan vara diskreta och smyga sig på över tid, men kan om de inte uppmärksammas vara livshotande. Upp till ett dygn efter att barnet varit under vattnet ska du ha extra koll på hur det mår.

4. Det finns mycket du som förälder kan göra

Barn drunknar tyst. Vuxna som har simvana kan trampa lite vatten, plaska och skrika på hjälp, men barn försvinner ofta ner fort under ytan och kan inte skrika. Så konstant uppmärksamhet och rejäla flythjälpmedel är viktigt, framförallt tills de kan lära sig simma.

Är ni flera vuxna, kom överens om vem som har koll på barnen, så att inte alla tror att någon annan har det. Skulle olyckan vara framme är en snabb insats är av högsta vikt och har en betydande roll för hur det ska sluta. Träna dig helst i hjärt-lungräddning.

Annons

5. Som tur är är det ovanligt

Sekundärdrunkning utgör endast en procent av alla drunkningstillbud, så det är mycket ovanligt. Men det händer, och det är därför bra att veta vad det innebär.

Torrdrunkning, som sekundärdrunkning ofta felaktigt kallas i folkmun är egentligen ett helt annat medicinskt tillstång som kortfattat inte innebär vatten i lungorna, utan att luftvägarna får spasmer som gör att de stängs till för att inte vatten ska kunna komma in, vilket då tyvärr inte luft gör heller.

Foto: TT

Annons