En del av

Pappersböcker bättre än e-böcker när du läser för barnen

02 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Cropped view of mother and son reading book together; Shutterstock ID 1380283853; Purchase Order: 123; Job: ; Client/Licensee: ; Other:
Att läsa högt för sina barn är viktigt av många anledningar, men visste du att det är bättre för barnen om du läser för dem från en tryckt bok än från en e-bok? Här förklarar vi varför det är så.
Annons

Om du har barn har du säkert hört hur viktigt det är för barnen att du läser högt för dem. Det förbättrar deras ordförråd och språkförståelse och är också bra för deras sociala utveckling. Dessutom är det en mysig stund.

Men om du är en av de många föräldrar som prenumererar på en digital boktjänst, låt läsplattan vila just när du ska läsa för dina barn. Det visar sig nämligen att en gammal hederlig pappersbok är bättre än en e-bok när du ska läsa för barn.

Därför är det inte bra att läsa e-böcker för barn

I en ny studie från University of Michigan har man kommit fram till att en läsplatta bara störde läsupplevelsen.

– I den här studien kunde man se att tryckta böcker var jättebra för att främja en känsla av delaktighet, medan läsplattan istället skapade konflikter mellan föräldern och barnet eftersom båda försökte styra den, säger Tiffany Munzer, en av författarna bakom forskningsrapporten.

Annons

Böcker får barn att lära sig nya ord och socialt samspel

Det här är inte den enda rapporten som visar på samma sak. Man har också i tidigare studier kunnat se att barn har lättare att hålla uppmärksamheten på själva berättelsen när den vuxna har läst från en tryckt bok än från en läsplatta. De hade också svårare att fokusera på den som läste och på samspelet mellan de två.

– Ett sådant samspel är inte bara roligt för barnet utan gör också att barnet utvecklas bättre. Det är så barnet lär sig nya ord, skaffar sig emotionell kompetens och bygger upp sina problemlösande förmågor, säger Tiffany Munzer.

Därför är det viktigt att läsa riktiga böcker

Eftersom e-böcker, även om man slår av uppläsningen och tar bort all interaktion, är sämre för barnens uppmärksamhet kan man inte längre bara rekommendera att vuxna ska läsa för barn. Man måste vara noga med att påpeka att det gäller tryckta böcker, och inte e-böcker, det säger den amerikanska pediatrikern David Fagan.

– När man informerar föräldrar om högläsning måste man understryka vikten av att använda traditionella böcker, och om de ändå väljer att använda en läsplatta måste de vara uppmärksamma på de beteenden hos barnet som den nya studien har pekat på, säger han.

Foto: TT

Är digitaliseringen det största experimentet i mänsklighetens historia?
Annons