En del av

10 vanliga frågor om barnsjukdomar

03 maj, 2021 
Redaktionen Motherhood
Barnläkaren Sandra Tedner svarar på vanliga frågor om barnsjukdomar
Finns det något som vi googlar så mycket som symtom på olika barnsjukdomar? Troligtvis inte. Låt istället barnläkaren Sandra Tedner svara på de 10 allra vanligaste frågorna på temat.
Annons
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomarBrand logo
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomar

Om du har barn har du troligtvis också blivit avrådd från att googla ”röda prickar” och du har gjort rätt i att lyssna på det rådet. När det kommer till barn, sjukdomar och röda prickat finns det både ett och två mindre bra ställen att hamna på som inte alltid ger ett svar som lutar sig mot expertis och forskning.

Därför tog vi på Motherhood reda på de vanligaste googlingarna om barnsjukdomar och lät en barnläkare ge oss svar – en gång för alla!

Vad är RS-virus?

– RS-virus är vanligt ett luftvägsvirus som de flesta blir utsatta för det under uppväxten. Orsaken till att man är så uppmärksam på det är att de minsta barnen kan ha svårare att hantera virusets effekter, det ger mycket slemproduktion och nästäppa, vilket gör att de allra minsta barnen kan få svårt att exempelvis orka äta.

Annons

Vilka barnsjukdomar är vanligast?

– Förr var de vanligast smittsamma barnssjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund, de ingår nu i vaccinationsprogrammet och nu för tiden är det mycket vanligare med vattkoppor, höstblåsor och tredagarsfeber.

Vilka sjukdomar orsakar prickar?

– Det finns flera virus som kan ge röda prickar. Vanlig bland annat vid tredagarsfeber, där får man ljusröda prickar efter själva feberperioden. När det kommer till höstblåsor och vattkoppor är det snarare med blåskaraktär än prickar.

Kan man bli smittad av en förkyld bebis?

– Ja. Generellt är man som mest smittsam precis innan förkylningen bryter ut, eller de första dagarna under förkylningen. Det beror också på vilka symtom man har, har man en bebis som hostar och nyser kan partiklarna spridas långt eftersom de inte kan skydda sig när de nyser och partiklarna kommer långt ut i luften.

Hur länge har en bebis hormonplitor?

– Varje enskild plita sitter inte i längre än ett par dagar, men dessa utslag kan komma och gå i flera veckor. En del bebisar får bara några stycken och andra får väldigt många, så det växlar.

Annons

Hur vet man att en bebis har feber?

– Feber definieras som 38 grader eller över.

När ska man ge Alvedon till bebisen?

– Alvedon är bara symtomlindrande och feber i sig måste inte alltid behandlas bort. Däremot kan man ge det om en bebis har ont och inte vill äta, eller om febern gör bebisen för trött för att orka äta. Då kan man ge Alvedon för att bebisen ska orka äta och dricka.

Kan man som mamma smitta sin bebis?

– Ja. Det beror på symptomen, om mamman har luftvägssymtom eller en förkylning smittar det via partiklar i luften och på händer. Så mamman kan smitta bebisen, men har man noggrann handhygien och tänker sig för är risken mindre. Däremot är de flesta bebisar ganska tåliga mot mammans förkylning, man får till exempel antikroppar via amningen.

Hur gör man om en sjuk bebis inte vill amma?

– Det beror på varför, är den täppt i näsan är det viktigt att rensa den med till exempel koksalt. En bebis som är täppt kan inte äta och andas samtidigt och den andra orsaken till att en bebis inte vill äta är att de har ont någonstans och i så fall kan man prova att ge Alvedon.

Vilka barnsjukdomar vaccinerar man mot?

– Det första vaccinet man ger är mot rotavirus. Under första året ger man sedan tre doser av difteri, stelkramp, kikhosta, polio och två varianter av pneumokocker och hemofilus influensa. När man är 1,5 år kommer vaccination mässling, påssjuka och röda hund. Det fylls sedan på när man går i årskurs 1-2. Det sista man har lagt till är vaccin mot HPV-viruset som man ger till barn i femte klass.

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Annons