En del av

10 vanliga frågor om bebis och mat

12 maj, 2021 
Redaktionen Motherhood
Distriktssjuksköterska Jessica Reich svarar på de vanligaste frågorna om bebis och mat
När kan bebisar börja smaka på mat? Och hur vet man att barn får i sig tillräckligt mycket mat? Distriktssjuksköterska Jessica Reich delar med sig av svar på de vanligaste frågorna som rör bebis och mat!
Annons
Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens matBrand logo
Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens mat

Efter sex månader börjar det bli dags att introducera små smaksensationer för sitt barn, men frågorna kring hur, vad och varför är många. Motherhood tog hjälp av distriktssjuksköterskan Jessica Reich för att få svar på de vanligaste googlingarna föräldrar gör som rör bebis och mat!

När kan bebisen börja smaka på mat?

– Tidigast från fyra månader kan man börja ge smakportioner om barnet visar intresse. Skulle det vara så att barnet inte visar intresse kan man vänta till sex månader.

När kan man börja ge lite större mängder mat?

– Det första man börjar ge är små smakportioner, eller smaksensationer som det ibland kallas. Detta ges i kryddmåttsmängd eller låta barnet smaka lite från ditt finger. Det handlar alltså inte om några stora mängder. Från sex månader kan man börja öka mängden i lugn takt förutsatt att barnet är med på det.

Annons

Hur får man bebisen att äta mat?

– Det bästa för att få bebisen att börja äta är att själv vara en förebild för ditt barn. Sitt med vid bordet, äta gärna något själv och visa det positiva med att äta tillsammans. Ge ditt barn mat vid ett bra tillfälle, det vill säga: barnet ska inte vara för trött, barnet ska sitta upp vid bordet och var lite hungrigt.

Hur vet man hur mycket mat som är lagom?

– För barn handlar det inte om några stora mängder, utan man fortsätter amma eller ge ersättning precis som vanligt. Det är barnets aptit som får styra, så följ barnets signaler och ta inte bort något förrän barnet själv visar att det är nöjt.

Behöver man göra ett matschema?

– Ett matschema kan se olika ut beroende på när barnet började äta och hur långt fram barnet är i processen. För många blir det att man successivt bygger på och byter ut ett par mål men ammar eller ger ersättning som vanligt. Man kan prata med sin BVC-sköterska om hur det ser ut just för ditt barn.

Annons

Hur ska man tänka kring vegetarisk kost för barn?

– Det går jättebra att ge barnet vegetarisk kost, men det kan vara bra att se till att barnet verkligen får i sig alla näringsämnen, framför allt järn. Det finns bra information hos Livsmedelsverket eller BVC som guide i det, men om man fortsatt känner att man behöver stöd kan man få en remiss till en dietist för att kartlägga barnets behov.

Hur stor är egentligen ”en portion” mat?

– Det är väldigt individuellt. Många tittar på barnmatsburkarna i butiken för att få en uppfattning. Det är barnet som styr, så som förälder kan man bara erbjuda mat och så får barnet styra hur mycket av den maten man vill äta.

När kan barnet börja äta helt vanlig mat?

– Barnet kan i princip äta vanlig mat från start, med undantag för livsmedel som barn under ett år ska undvika. Många barn börjar äta lite större bitar och mer rejäl mat från 8-9 månader och då börjar barn ofta smaka mer på familjens mat. Från ett är det fritt fram för alla typer av livsmedel och all mat.

Annons

Vilken typ av mat gillar barn?

– Barn är unika och gillar olika typer av mat. Vissa barn har medfödda preferenser, vilket gör att man ibland kan man behöva utmana för att testa andra smaker. En del gillar kryddor och andra vill ha milda smaker. Man får följa barnet och samtidigt utmana lite, en del saker kanske man behöver prova tio gånger innan barnet accepterar en ny smak, så ge inte upp utan fortsätt prova!

När kan man börja ge gröt?

– Precis som med annat kan man börja smaka gröt från fyra månader, en pytteliten smakportion som man succesivt ökar. Det finns gröt att köpa från fyra månader och den är också extra berikad med järn och D-vitamin.

Annons