Specialistläkaren svarar: "Hur hanterar jag mitt barns övervikt?"
Specialistläkaren och fysioterapeuten svarar.
Fråga: Jag är så upprörd, mitt barn kom hem från skolans årliga hälsokontroll där det framgick att hen ligger över kurvan med två steg och alltså har för högt BMI. Mitt barn går i lågstadiet och precis som sina syskon har hen tillväxtperioder - och månader där vikten ökar men inte längden. Jag tar detta med ro - men inte skolsköterskan som ”gärna vill diskutera hur vi föräldrar kan motivera och hjälpa vårt barn till ett annat BMI”. Ge mig svar på tal, jag tycker inte detta är rätt fokus för vare sig skolans personal, mig eller mitt barn!!!!
Caroline Karlsson, fysioterapeut: "Kontakta skolhälsovården"
Hej!
Vad skönt att du känner dig lugn och trygg i att detta är en tillfällig period för ditt barn.
Du känner till ditt barn och er situation bäst. Det bästa vore nog om du tog kontakt med skolhälsovården och diskuterade detta och delade din syn på situationen, så att ni kan diskutera och utgå ifrån en gemensam syn om och när ni gör en eventuell plan framåt. Om det som du säger är en tillfällig period så kan det ju räcka med att ni gör några extra kontroller och följer upp det hela vid några extra tillfällen.
En sak att tänka på i det här läget är om barnet följer sin egen kurva. Man jämför ju barnet utifrån den kurvan som barnet tidigare har följt. Om barnet nu av någon anledning avviker från sin egen kurva så kan ni - precis som du skriver - fundera på och reflektera över om det finns någon anledning till att det kan ha blivit så. Likaså kan ni då diskutera om det är något som ni behöver försöka förändra eller om det är något som ni kan vänta ut.
Fokusera inte på vikt eller BMI
Jag delar din uppfattning om att det kan bli fel fokus om ni direkt utgår ifrån att barnet och ni ska fokusera på att förändra BMI eller vikten. I stället kan det vara mer hjälpsamt att se över om ni behöver förändra något i vardagen för att skapa mer hälsosamma vanor i det stora hela, såsom mer rörelse i vardagen eller exempelvis regelbundna måltider. Ofta brukar det vara bättre att fokusera på att lägga till saker i stället för att fokusera på att ta bort saker. Det kan handla om att inspirera till att äta mer frukt och grönt eller att lägga till mer vardagsmotion om det är så att det finns utrymme för det. Men då utan att fokusera på vikten eller BMI utan utifrån ett hälsoperspektiv. Man behöver inte ens föra den diskussionen med barnet utan om det är aktuellt så kan man bara inspirera till och smyga in det i vardagen utan någon diskussion om vare sig hälsa, vikt eller BMI.
Lycka till!
Vänliga hälsningar, Caroline fysioterapeut hos Min Doktor
Loreto Ferrada, specialistläkare: "Du känner ditt barn bäst"
Hej, och tack för din fråga.
Jag förstår att du blir upprörd och ledsen. Jag tänker att du mer ska se det som en indikation på att ni ska vara observant och inte som att det innebär att ditt barn kommer att bli överviktig över tid. Om du redan vet att ditt barn alltid har haft svängningar i sin kurva, som exempelvis inneburit perioder där hen har varit över några enheter men sedan fallit tillbaka till normal vikt igen, kan du ta detta med ro. Precis som du skriver att du gör. Det är du som känner ditt barn bäst, och barn är olika så det kan vara svårt att avgöra när vikten börjar bli ett bekymmer.
Skolsköterskan och skolhälsovården ska finnas där för dig och ditt barn när ni behöver stöd. Det ska inte kännas påträngande eftersom själva målet är att minska andelen överviktiga barn.
Tips att tänka på
Känner du oro för utvecklingen av ditt barns vikt och vill motverka “onödig” viktuppgång finns det några saker som du kan tänka på:
- Vardagsmotion och att röra på sig har många fördelar, inte minst för att använda de kalorier som man samlar under dagen.
- Att äta på regelbundna tider, och att undvika att bli väldigt hungrig eftersom man då kan ha svårt att sedan reglera mättnad.
- Försiktighet med sådant som innehåller mycket kalorier men som inte märks, exempelvis sylt.
- Att äta nyttig mat och tills man är mätt. Ibland kan det vara svårt att reda ut när ett barn är mätt men prata om detta och försök hjälpa ditt barn till matro och att känna efter när hen är mätt.
Om du fortsatt upplever att skolan agerat fel kan det vara bra att boka en tid och prata om detta.
Vänliga hälsningar,
Loreto specialistläkare hos Min Doktor
Vi är Motherhoods expertpanel
Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog
Ställ din fråga till oss: [email protected]