En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Mitt barn vill inte röra på sig – vad gör jag?

06 nov, 2023 
Redaktionen Motherhood
8-åringen föredrar plattan framför fysiska lekar.TT
8-åringen gillar stilla lekar och har inte fastnat för någon fysisk aktivitet. Här svarar psykologen Ida Holmberg och fysioterapeuten Caroline Karlsson på hur mycket fysisk aktivitet som rekommenderas för barn, och hur man kan hjälpa dem att röra på sig mer.

Fråga: Jag vet att barn ska röra på sig, men har svårt att motivera vår 8-åring. Han leker stilla lekar (typ lego, pussel) och vill helst sitta framför skärmen. Han vägrar lagidrott och har inte fastnat för någon annan fysisk aktivitet. Snart blir utetiden kortare i och med hösten. Men han gillar matematik och tycker tävlingar är kul, så nu tänkte vi att han kan få använda stegräknare eller liknande. Hur många steg om dagen bör ett barn i så fall ta och kan vi göra bort oss om vi sätter ihop prestation med resultat på detta sätt?

Psykologen Ida Holmberg svarar: "Bygg in rörelse i de dagliga rutinerna"

Hej, och tack för er fråga! Det är många föräldrar som kämpar med att få till den där fysiska aktiviteten för sina barn, speciellt under vinterhalvåret. Att vara fysiskt aktiv är ett jättebra sätt för både barn och vuxna att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. Att hitta rutiner för fysisk aktivitet som barn brukar dessutom ge goda vanor som en har med sig upp i vuxen ålder.

Det lättaste sättet är ofta att försöka bygga in rörelse i de dagliga rutinerna. Gå eller cykla till skolan istället för att åka bil eller buss. Ta trapporna istället för att åka hiss. Träna på att lägga in rörelsepauser under skärmtid och andra stillasittande aktiviteter. Att skapa dagliga rutiner för fysisk aktivitet ger er en bra grund att stå på. Barn har också ofta många egna bra förslag. Kom med förslag men fråga också er son om han har egna förslag på hur ni kan få till mer rörelse i er vardag?

Barn följer de vuxnas exempel

Barn gör som vuxna gör. Ni behöver därför vara de som tar cykeln istället för bilen, går ut och går fast det är ruggigt och begränsar skärmtiden. Förklara varför det är viktigt att röra på sig och att det känns ännu bättre att bygga lego, lägga pussel eller spela spel när en först har rört sig en stund.

Barn brukar också uppskatta när vuxna är med. Så hitta former av fysisk aktivitet där ni får möjlighet att umgås tillsammans. Var lyhörd för er sons egna initiativ till rörelse och försök att ta tillvara på tillfället när det dyker upp. Det finns också många bra spel och appar med fysisk aktivitet för barn som kan vara ett bra alternativ att ta till under vinterhalvåret.

Fokusera på upplevelsen framför prestationen

Att utgå ifrån er sons intresse matematik och tävlingar är ett smart sätt att hitta fysisk aktivitet som han gillar. Ni kan absolut testa olika typer av rörelseutmaningar, exempelvis utmana varandra att räkna steg en dag. Precis som ni är inne på är det viktigt att fokusera på upplevelsen och inte lägga så mycket fokus på prestation. Försök att använda stegräknaren på ett lekfullt sätt och fokusera på rörelseglädje. Kanske kan ni prata om hur det känns i kroppen efter en dag när en har gått många steg mot en dag då en mest har suttit still? Var lyhörda för hur han reagerar på att räkna steg. Om det föder prestationsångest eller tvångsmässighet är det inte ett bra redskap för er son. Då behöver ni minska fokus på siffror och istället hitta tillbaka till det lekfulla och upplevelsen.

För att sammanfatta, fortsätt precis så här med att vara lyhörda för er sons intressen, utforska och uppleva rörelseglädje ihop så är jag helt säker på att ni både kommer att få många fina stunder ihop och hitta en hälsosam nivå för fysisk aktivitet. Lycka till!

Varma hälsningar,

Ida, psykolog hos Min Doktor

Fysioterapeuten Caroline Karlsson svarar: "En timmes fysisk aktivitet per dag"

Hej!

Vad härligt att ert barn har så fina intressen såsom lego och pussel. Alla barn är olika vad gäller intressen och de är även olika intresserade av att röra på sig. Det är inte alla barn som gillar att röra på sig under strukturerade former eller i grupp och det är bra att ni hörsammat detta. Och vad fint att ni tänker på att försöka koppla hans intresse till att motivera till rörelse.

Vad gäller hur många steg ett barn bör röra på sig under en dag så finns det inga sådana rekommendationer. I stället talar man om att barn och unga ska försöka att vara fysiskt aktiva cirka 60 minuter per dag på en måttlig till hög intensitet. All aktivitet under dagen räknas och dessa 60 minuter måste inte vara sammanhängande, utan även aktivitet och rörelse i exempelvis skolan räknas. 60 minuter är en rekommendation och det är viktigt att tänka på att vissa barn rör sig långt mer, medan andra barn har svårare att nå dit.

Välj aktiviteter efter barnets intresse

Jag brukar förespråka kravlösa aktiviteter och något som barnet själv har valt. Om barnet skulle vilja ha en stegräknare för att se hur mycket han rör på sig och själv känner att det blir en pepp så kan det absolut vara en idé, men för ett barn som kanske föredrar lugnare aktiviteter så kan det lätt bli kravfyllt i stället och en stress.

Det bästa är om ni som föräldrar föregår med gott exempel. Visa att ni tycker att det är roligt att röra på er och försök att hitta kravlösa men roliga aktiviteter som ni kan göra gemensamt. Många barn tycker att Pokémon go gör en promenad roligare. Om barnet som ni säger gillar matte så kan ni testa att göra en bingobricka där barnet ska leta efter olika saker såsom två pinnar, fem stenar osv. Alternativt någon form av mattebingo där barnet ska lösa olika matematiska problem som involverar omgivningen som motiverar och stimulerar till rörelse. Barn som inte har inbyggd spontaniteten för rörelse utan som mer ägnar sig åt lugnare aktiviteter behöver ofta närma sig aktivitet på ett kravlöst sätt.

Lycka till,

Vänliga hälsningar,

Caroline, fysioterapeut hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss: [email protected]