En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

"Vår nyfödda vägrar att sova – jag orkar inte mer!" Experterna ger sina tips

06 nov, 2023 
Redaktionen Motherhood
En besvärad mamma undrar om sin nyfödda dotters sömnproblem.TT
"Jag håller på att gå sönder och orkar inte vara fru, mamma eller knappt människa längre. Är något fel?". Specialistläkaren och barnmorskan svarar.

Fråga: Jag har en femårig son och en liten bebis på tre månader. Jag är van vid vaknätter där man ammar och tröstar, men vår dotter vägrar sova! Det verkar inte vara kolik, vi har provat både droppar och ventiler, men hon är nästan omöjlig att trösta på nätterna, förutom när hon äter, och under dagarna sover hon nästan aldrig längre än 20 minuters pass. Jag håller på att gå sönder och orkar inte vara fru, mamma eller knappt människa längre. Är något fel? Hennes storebror var inte så här.

Susanne Friis- Lundevall, barnmorska: "Barns sömn är lika individuell som vuxnas"

Hej!

Först och främst – grattis till din bebis! Att vara föräldrar är ett stort uppdrag, och det kan vara påfrestande för dig att från dag ett se till att bebisen äter, sover, bajsar och utvecklas åt rätt håll, samtidigt som du behöver sömn för att orka vara mamma åt din 5-åring.

Det låter skönt att du kunnat utesluta kolik. Vi vet att alla barn unika och förändras varje vecka, och det kan vara svårt att få till en sammanhängande sömn de första tre till fyra månaderna. Barns sömn är lika individuell som våra vuxnas sömnbehov. Spädbarn behöver både äta och sova upp till 18 timmar/dygn samt har kortare/lättare sömncykler och vaknar då oftare på natten.

Att bebisar behöva närhet på natten är mycket vanligt, sover din bebis i egen säng eller mellan er vuxna? Spädbarn behöver nattmatas de första 4 - 6 månaderna för att få i sig tillräckligt med näring, så länge barnet är frisk och följer tillväxtkurvan, går din bebis upp i vikt? Bebisen kan dock fortfarande vilja snutta på natten för tröst och närhet. Barn trivs med rutiner, ett tips är därför att tidigt försöka ordna rutiner kopplat till sömnen och natten.

Några andra viktiga saker att tänka på:

  • Att blöjan är torr, barnet är mätt och får närhet. Du kan aldrig skämma bort din bebis med för mycket trygghet och närhet, speciellt om de vaknar på natten, barnet kan vara inne i en tillväxtperiod med behov av mera närhet.
  • Om du ammar ditt barn kan det vara bra att tänka på att det oftast är det sk. ”lättmjölk” i brösten på kvällarna och mera grädde på förmiddagarna, fundera på hur mycket bebisen äter inför nattning så att bebisen blir ordentligt mätt.
  • Ha dämpad belysning för att lära bebisen skilja på dag och natt.
  • Bada och en stund innan läggdags och ge bebisen en dos extra mys och närhet innan det är dags att sova.
  • Bebisar mår bra av frisk luft, och det hjälper dem att sova bättre på natten.
  • Om ni är två vuxna, turas om att ta hand kan bebisen, så du får några timmars sammanhängande sömn då du ska ha ork till att vara mamma åt 5-åring också.
  • Sist men inte minst, du är en fenomenal mamma som försöker hitta lösningar. Om det här inte hjälper dig så kan det också hjälpa i att bolla frågorna med din BVC-sköterska för att förstå just ditt unika barn.

Varma hälsningar,

Susann, barnmorska hos Min Doktor

Loreto Ferrada, specialistläkare: "Låter som att du behöver en paus"

Hej och tack för din fråga.

Grattis till ditt barn. Jag förstår att det tar på alla krafter att ha det så här. Barn, även om de är syskon, är väldigt olika varandra. Det tar tid att lära känna en liten bebis för att kunna hitta dennes rytm, dessutom är det vanligt att bebisen och hens rutiner ändras genom de olika utvecklingsfaserna. Tänk på att det är en enorm omställning att födas och detta påverkar bebisar på olika sätt.

Du undrar om något är fel med ditt barn och det viktigaste att hålla koll på är om vikten och längden är som det ska. BVC-kontrollerna är tätare under de första sex månaderna just av den anledningen. Prata med din BVC-sköterska om din situation och din oro. Det finns ju också vissa knep att testa, som att sova med så kallat white noise “bakgrundsljud” eller med en motor som vaggar vagnen.

Jag läser också mellan raderna att du behöver en paus. Våga be om hjälp från familj och dina vänner eller andra i din omgivning som säkerligen gärna hjälper till. Prata med din partner om hur du mår, och se till att du får utrymme till återhämtning. Var ärlig med vad du känner, det är inte säkert att omgivningen uppfattar hur du mår.

Schemalägg återhämtningstid

Det kan underlätta att planera tiden i kortare moduler, exempelvis i 2-3 dagar eller veckovis och ha återhämtningstid som är schemalagd så att du inte glömmer bort det.

Sist men inte minst, glöm inte bort att det inte kommer att vara så här för alltid, många små bebisar börjar så småningom sova bättre och om så inte är fallet för er så finns det då ytterligare hjälp att få.

Lycka till,

Vänliga hälsningar,

Loreto, specialistläkare hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss: [email protected]