Hej hej vardag analyserar Gift vid första ögonkastet – avsnitt 7

Bodil gvfö

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

Näst sista avsnittet? Och ja här ville man ju i produktionen verkligen vara tydliga med att det vi tror och trott kanske inte alls stämmer! Och egentligen är det väl ganska logiskt, att man inget VET efter såhär kort tid. Precis som i alla relationer så ser man saker som kommer funka bra och saker som kommer bli klurigt. Vad är värt att satsa på?

Ja men okej, jag SKA gå in på par för par-analyserna. Nu kör vi.

Kalle Norwald: Därför ska du snälltolka i relationen

Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolka
2:16

Efter reklamen: Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolka

(2:16)

Slå på ljud

Jonas och Louise

Det känns som att det man fick se denna gång var sånt man liksom haft på känn men inte fått se. Louise som surar och använder sin förmåga att kommunicera till att ”få rätt”. För så gjorde hon faktiskt. Vilket många gör under irritation, där det viktiga blir att vinna, inte att landa. Som att hon hakade upp sig på att Jonas inte hade lyssnat på henne ordentligt, och hade han gjort det skulle de inte behövt bli osams.

Louise gvfl

Louise och Jonas stöter på sin första stora konflikt.

Jonas gvfö

Okej, men nu HADE han ju inte lyssnat, då får man ju utgå från det. Han försökte ju dessutom vara tydlig med sin velighet och sina tankar, försökte febrilt vara den där schyssta som han vill vara hela tiden. Den okomplicerade och enkla. Jag som tyckt han varit så svårtolkad och låst tyckte här att han verkligen var helt öppen med vad han tänkte.

Jag tror att Louise är säker på vad hon tycker och tänker i det mesta. Jonas är nog sällan det. Därför är han kanske mer en sådan som hakar på. Jag lägger ingen värdering i nåt av det. Tror det är olika typer bara. Hon mätte honom ordentligt i detta avsnitt. Hans velande om inköp av dammsugare. Om han var mest glad för henne eller dammsugaren... och så vidare. Det här kan nog vara utmanande för dem, deras olikheter här och vad man tolkar in i de beteendena.

Tycker dock KANSKE att Louise tog i lite när hon tog att ”ändra sig angående Skara eller Eskilstuna” och liknade det vid att ”ändra sig kring att vara ihop eller inte vara ihop”.

De är kanske på väg in i en lite svalare period av relationen. De kommer tjafsa en del och testa varandra. Känns helt naturligt och nödvändigt, men det kanske inte kommer i bästa tidpunkten för programmet. Jag tror också att de haft så bra bild av sig själva som par – allt har flutit på lätt och de har det fint. Därför tror jag att en svalare period kommer kunna ta hårt på dem, att de kommer bli besvikna för att de ju ”haft det så bra”.

Inför sista avsnittet: KOMMER DE FORTSÄTTA ELLER EJ? Jag tror ja. De kommer fortsätta. Om det sedan håller är en annan fråga.

Gift vid första ögonkastet-Louise: Därför drabbades jag av en stroke

Martin och Jonas

Ja men här fick man ju lite mer hopp igen. En urladdning var ju bra för dem tydligen. Och Martins bästis – alltså ÄLSKAR HENNE. ”Ni pratar ju om helt olika saker här”. Eh ja, alldeles för ofta!

Tror det där är så vanligt. Man tror att man svarar på nåt den andra säger men så påbörjas egentligen ett helt annat samtal. Och så hakar man på det nya samtalet och glömmer lite bort vad man från början pratade om. Och så tror man att man pratar om samma sak men egentligen har man två parallella diskussioner. Så undrar man varför man inte kan mötas!? Det är ju därför alla par borde gå i terapi, eller till en sån där bästis. Man behöver utifrånperspektivet ibland!

Jag tror också att de hanterat den här första perioden olika. Jonas har sökt trygghet och Martin har liksom testat relationen på olika sätt. Det är inte så konstigt att det blivit krock. I det här avsnittet kändes det mer som att de fick vara sig själva, och att det fick vara lite lugn. Jonas kan inte räkna med att Martin ska fylla upp all trygghet han saknar, han måste hitta den själv. Han kan inte heller tolka Martins alla utmaningar som kritik, för då kommer han gå under. Martin å sin sida kan inte leva precis som förut OCH ha en partner – lite kompromisser och förändringar kommer ju med parlivet. Och så länge man ser att det kommer en del fördelar med det så får man nog vara beredd att förändra saker lite.

Om de hade träffats på ”vanligt sätt” och dejtat så tror jag inte att de hade fortsatt dejta. För de hade aldrig varit tvungna att ge det en chans efter alla duster. Nu tror jag de kanske kommit förbi, eller i alla fall är på väg att komma förbi, de första hindren. Därför har de faktiskt rätt bra koll på vem den andra är och vill. (Till skillnad från Louise och Jonas som precis kommit till de där första hindren.)

Inför sista avsnittet. KOMMER DE FORTSÄTTA ELLER EJ? Ganska tveksamt ändå, eftersom de precis börjat landa lite. Men jag tror ändå JA.

Bodil och Hans

Ja det var väl tvunget att få gå lite snabbt för dem eftersom de har så kort tid på sig. Jag vet inte om jag håller med psykologen Fredrik om att videon skulle visas så här. Jag hade nog mer tyckt att Bodil skulle kunna pratat om det, gärna med en psykolog närvarande. Men det är lätt att vara efterklok.

Kalle Norwald: Det kan vi lära av paren i årets GVFÖ

På många sätt blev det ju ett påskyndande av utvecklingen i relationen i alla fall. Och det var ju väldigt intressant att se de olika synvinklarna, vad man tolkade in i det den andra sa. Jag tror jag undrade i förra avsnittets text hur Hans skulle vara som sur, kunde han ens bli det? Och nu vet jag. Han slöt sig totalt. Man märkte det redan innan han skulle se videon, att han tyckte ”allt kändes fejk”. Han var liksom irriterad för att trodde det skulle komma nåt negativt, kanske ännu en dumpning?

När han sedan såg videon blev han lättad. Jaha, det var bara dåliga erfarenheter, men jag kommer ju vara en bra erfarenhet. Tänkte han och trodde det handlade om honom. Fast det handlade om henne. Han gick in i lösnings-mode – hans starka sida många gånger, energin och den positiva inställningen. Men inte det som behövdes här. Han skulle behövt lyssna och bara förstå. Inte lösa.

bodil och hans gvfö

”Jag tycker Bodil är jättetydlig, att hon pratar utifrån sig själv”.

Jag förstår Bodils reaktion. Och jag förstår någonstans att han INTE förstår den. Istället kände han sig påhoppad när hon försökte förklara SINA känslor och rädslor. Han tog det som kritik. Som att HAN var fel. Psykologen Fredrik säger att Hans är rädd för att såra. Men alltså, han är väl också jätterädd att bli sårad själv? Att han säger att han ska dra där direkt handlar ju inte om att han inte vill såra Bodil, det handlar ju om att han själv blir sårad att han inte gjort henne lyckligare utan olyckligare (som han tolkar det).

Senare hittar Bodil lösningen på ett, som hon uppfattar det, stort problem. Men då tycker Hans att de ju har andra problem som är större än så. Han var liksom för sårad för att ta emot hennes närmande där. Jag tror att Hans måste snälltolka Bodil MYCKET mer. Jag tycker Bodil är jättetydlig, att hon pratar utifrån sig själv. Men Hans, som tror att han ska lösa och fixa allt, tar hennes ord som kritik.

De missförstår helt enkelt varandra.

Så nja, psykolog-Fredriks snack om att Hans är rädd att såra håller jag inte helt med om. MEN. När Bodil sedan sa det här med att ”ska det vara såhär jobbigt såhär tidigt i en relation?” (Relaterar SÅ till henne där, hon vill döma ut allt direkt) Och psykolog-Fredrik sa att ja, det ska vara såhär jobbigt, tidigt i relationen eller senare. Det kommer att komma. DET var så bra tycker jag.

Vi är så matade med att den där första tiden ska vara himlastormande och romantisk att minsta skav kan få oss att avfärda personer och relationer direkt. För så SKA det ju inte vara i början. Det kan ju vara så att man krockar på en massa plan i början och när man krockat klart så står man där med resultatet och det är superbra! Man kanske inte slutar krocka, men man vet om att det kommer komma och det blir mindre och mindre kraftigt när man redan gjort det så mycket.

Bodil förstår sina egna känslor och reaktioner, hon förklarar och sätter ord på det jättebra. Men Hans hör inte det som hon tycker hon säger. Hans reagerar mest och blir sårad och sluter sig. Och då förstår inte hon hans reaktioner och känslor. De missförstår helt enkelt varandra. De behöver hitta sätt kommunicera och de behöver släppa in varandra. Om de börjar lita på varandra och har lite tålamod med att det kommer vara lite skumpigt och svårt, så tror jag ändå de kan landa i nåt bra.

Inför sista avsnittet. KOMMER DE FORTSÄTTA ELLER EJ? Jag tror ja.

Okej jag tror alltså att alla tre par kommer att fortsätta? Ja men kalla mig optimist då! Länge leve kärleken!

Här läser du Hej hej vardags blogg – in och kommentera vad du tyckte om avsnittet!

Foto: SVT, Motherhood

Mer läsning för dig
Hej hej vardag analyserar GVFÖ avsnitt 6: ”De springer runt på varsitt våningsplan”
Så lever paren från Gift vid första ögonkastet 2021
Gift vid första ögonkastet 2022: Här är årets alla deltagare

Utvald läsning