En del av

Kalle Norwald om relationerna i Gift vid första ögonkastet 2022

09 maj, 2022 
Lovisa Svedlund
Jonas Louise, Kalle Norwald
I halvlek av årets Gift vid första ögonkastet träffar Motherhood sexolog och relationsexpert Kalle Norwald. Detta tycker matchningsexperten att vi kan lära oss av relationerna i säsongen!
Annons

Vi har kommit till mer än mitten av säsongen i årets Gift vid första ögonkastet på SVT och man kan nog säga att smekveckan är förbi för paren.

I nyaste avsnittet, nummer 5 av 8, får vi se hur olikheterna mellan Martin och Jonas blir allt tydligare. Det slutar i bråk och terapisamtal. Även Louise och Jonas börjar möta verkligheten, där Jonas funderingar kring att trycka på escape-knappen duggar allt tätare. Kommer han våga stanna, eller kommer parets soliga tillvaro rasa?

Kalle Norwald: Så snälltolkar ni mer i kärleksrelationen

Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolkaBrand logo
Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolka

Efter en kämpig start bestämmer sig Märtha och Axel för att gå skilda vägar. Beslutet tas att Märtha varit tydlig med att hon inte kände någon attraktion och när tv-tittaren många gånger känt att Axel hamnat i underläge, var det till slut just Axel som stod för parets break up.

Annons

Bodil och Hans har äntligen kommit igång med dejtandet – men ligger ett steg efter de andra paren på grund av sin skumpiga start. Precis innan bröllopet drog sig Bodil ur, för att sedan hoppa på experimentet igen.

Vad kan vi egentligen lära oss om våra egna kärleksrelationer av att följa de modiga paren vecka efter vecka?

Kalle Norwald: Detta kan vi lära oss av deltagarna i GVFÖ

I halvlek träffar Motherhood sexolog och relationsexpert Kalle Norwald, en av experterna som jobbar med matchningsprocessen och vägleder paren under programmets gång.

Dags att ta tempen när vi träffas på mottagningen i Hornstull, Stockholm. Vad tycker Kalle att vi ska lära oss av paren hittills? Kan vi ta med några av deras erfarenheter in i våra egna kärleksrelationer?

Jonas och Louise – transparensen är A och O

Först: Jonas och Louise!

– Av det här paret kan vi lära oss av att vi tjänar på att dela med oss av händelser och situationer som på något sätt påverkar vår personlighet! Som Louises stroke till exempel, säger Kalle Norwald.

Jonas och Louise
Jonas och Louise.

– Att man berättar för att förklara: Hur kommer det sig att jag beter mig som jag gör i vissa situationer? Det tänker jag också kräver ett visst mod, som vi också kan lära oss något av!

Annons

Generellt när det handlar om att berätta saker från sitt tidigare liv är det dock okej att vara nyanserad, menar Kalle. Man behöver inte gå runt och tänka att ”Jag ska berätta om hela mitt liv för sakens skull”. Det har man ingen plikt till, resonerar han.

– Men jag tänker att det är viktigt att dela med sig där det kan leda relationen framåt. Och det tycker jag att Louise och Jonas gjort väldigt fint.

Experterna Gift vid första ögonkastet
Kalle Norwald är expert i programmet tillsammans med psykoterapeut Maria Farm och psykolog Fredric Bohm.

Märtha och Axel: ”Genuiniteten mot sig själv är viktig”

Deltagarna Märtha och Axel har haft det kämpigast hittills. Vad kan vi lära oss av dem?

– Jag tycker en viktig lärdom att dra av både Märtha och Axel är genuiniteten de visar gentemot sig själv. Hur blir det här för mig i relationen och hur kan jag förmedla det till min partner? Det tycker jag vi alla ska lära oss av dem.

Annons

I våra kärleksrelationer är det ofta hjälpsamt om vi kan fundera och förklara kring frågan: Vad händer för mig?, menar Kalle.

– Och sen våga vara transparent. Berätta: Såhär blir det för mig. Och i stil med vad Märtha också sa vid något tillfälle, visa förståelse: Jag förstår att detta kan upplevas såhär, men för min skull behöver jag vara ärlig i det här.

– Och sen som Axel så otroligt bra symboliserar när det kommer till transparens, också bemötte det med Det här var inte kul att få. Såhär blir det för mig. Det behövs liksom den här växelverkan, förklarar Kalle Norwald.

Axel och Märtha
Axel och Märtha.

Sen är det klart att det kan vara obehagligt att vara i en situation som är konfliktfylld, eller där man berättar om känslor som inte kommer stämma överens, fyller han i.

Annons

– Men relationer är obehagliga ibland.

Kalle Norwald har, precis som tv-tittarna, också funderat mycket på attraktion efter ihopparningen av Märtha och Axel säger han.

– Jag drar mycket lärdomar om attraktion och att det är något som är jättesvårt att matcha! Vi kan prata om attraktion och om vad vi tycker om, men sen när vi är i situationen… ja, vi vet ingenting förrän då! säger han och fortsätter:

– Vi kan rationellt tänka oss, kopplat till logik, vad har historien hittills lärt mig om attraktion? Men när vi står där i verkligheten så blir det något annat, för det är då alla komponenter samlas. Så vi kan både tänka om attraktion och sen kan vi känna det. Och sen kan vi göra båda två samtidigt.

Kalle Norwald

Gör: Sexolog, terapeut, matchningsexpert i Gift vid första ögonkastet och författare

Driver: Nystartade podden Hur är det med sexlivet? och instagramkontot @sexologkallenorwald

Familj: Man och son på 8 år

Bor: Stockholm

Jonas och Martin: ”Måste creddas”

Vad kan vi lära oss av Jonas och Martin? Att göra sig sårbar, tycker Kalle Norwald.

Annons

– Det är ju läskigt och obehagligt om man inte har vanan inne att visa sig sårbar. Och det gör ju Jonas och Martin i parsamtalet tillsammans med Maria. Just vågar berätta, vad försiggår hos mig?

Återigen visar Jonas och Martin något som Kalle Norwald vill hylla deltagarna för:

Jonas och martin
Jonas och Martin.

– Återigen, det kräver ett jättestort mod. För det är ju läskigt. Man spelar ju ut sina mest sårbara kort och det gör ju de med bravur vill jag säga. Det är också en speciell situation att gå i parsamtal – och lägg också på att de är kamerapersoner bakom kamerorna. Så jag tycker verkligen de är modiga på ett sätt de måste creddas för.

– Sen tycker jag att en till viktig grej vi kan lära oss från Jonas och Martin, är att man ju alltid kan fortsätta sina liv på många sätt. Men då kommer inga förändringar ske. Om man vill ha en tvåsamhet och fungerande sådan så behöver man kompromissa och anstränga sig.

Annons

Bodil och Hans – om du dragit dig tillbaka och återvänt

Hans och Bodil hade en start som inte är den vanliga i Gift vid första ögonkastet, där Bodil först hoppade av men sen ångrade sig.

Även i vanliga livet kan vi lära oss av hur paret hanterade sin start i programmet, tycker Kalle Norwald.

– När någon dragit sig undan är det viktigt för bådas skull att vara transparenta kring frågor som: Hur blev det här för mig? Hur kan vi använda oss av den här erfarenheten framåt? Och liknande.

Hans och Bodil
Bodil och Hans.

– Hur ska vi liksom trygga varandra på bästa sätt så att det ska finnas en framtid? Så man inte ”stannar” i osäkerheten. Och är man den som backat, Bodil i det här fallet, så är det bra att komma ihåg att göra sig ”tillgänglig” för att trygga den andra. Och för Hans, å andra sidan, att våga lita på att personen stannar där.

Annons

Upplever du liknande situationer med par i samtalsrummet – att någon dragit sig tillbaka lite till exempel?

– Absolut. Och då är det viktigt att våga vara i det som är som sårbarast. Att äga sitt beslut om att dra sig tillbaka, och berätta för den andra varför det blev så. För där finns det mycket information att hämta.

– Men sen kan man också lära av Bodils mod att det är okej att vända och förklara att, och varför, man vänder och vill testa att satsa igen. Man får ångra sig i relationer!

Kan du inte få nog av Gift vid första ögonkastet? Här hittar du alla nyheter om programmet och analyser av varje avsnitt från Motherhoods bloggare Hej hej vardag.

Foto: SVT

Annons