En del av

Hälsocoachen: Saker du inte ska säga till en som är gravid

15 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Amanda Lekland
Foto: TT/Privat
Fick du också höra saker om din kropp när du var gravid? Hälsocoachen Amanda Lekland, 29, menar att vissa små kommentarer i värsta fall kan trigga till svår kroppsångest. Här ger hon exempel på saker man ska undvika att säga till någon som är gravid.
Annons

Småbarnsmamman Amanda Lekland, 29, vill hjälpa mammor att hitta en sund relation till sin kropp. Dels för att vi idag blir matade av alla filtrerade och perfekta bilder, dels för att hon själv är en av de som drabbats av kroppsångest och ätstörningar.

– Jag har valt att vara öppen för att visa att det faktiskt går att ta sig ur det, säger hon.

På smällen: Så hanterar du foglossningBrand logo
På smällen: Så hanterar du foglossning

Drabbades av ätstörningar

Tiden efter sin första graviditet beskriver Amanda som jobbig. Hon drabbades av klassiska gravidkrämpor – men även gamla hjärnspöken.

– När jag gick upp i vikt triggades mina gamla ätstörningstankar. Jag trodde att jag hade blivit frisk från dem, men på grund av kroppsförändringarna blev de svåra att hantera.

Amanda Lekland

Ålder: 29.

Familj: Man och en son som är två år och en bebis i magen.

Bor: Nacka.

Gör: Influencer och coach för kvinnor med låg självkänsla och ätstörningar

Följ: @amandalekland

Annons

Amanda höll sig från att ”falla dit igen”, men där och då insåg hon att det ständigt kommer vara ett arbete med att hon faktiskt håller sig frisk.

Med 90 000 följare räknas Amanda som en av Sveriges största influencer, och genom sina kanaler ser hon till att det pratas mer om ätstörningar.

– Jag vill vara en röst som kan erbjuda stöd och hopp till de som kämpar eller kämpat med dem.

När man blir gravid är det mycket som händer med kroppen. Amanda säger att det är många av hennes följare som berättat att de inte kan njuta av sin graviditet.

– Det snackas mest om det fina med att vara gravid. Magen och det fantastiska lilla livet som växer där inne. Det vi inte ser är att det är många kvinnor som faktiskt lider genom hela graviditeten.

Amanda säger att det även finns en skam kring att många kvinnor tycker det är jobbigt att kroppen förändras.

– Att må dåligt under sin graviditet betyder inte att man inte är tacksam för att kunna bli gravid, eller att man inte är glad för det liv som växer. Det är därför kommentarer om utseendet är känsligt.

Annons

Saker du inte ska säga till en gravid

Saker som sägs i all välmening kan så ett frö och i värsta fall trigga i gång gamla mönster. Amanda delar med sig av saker man kan undvika att säga till någon som är gravid.

“Är du säker på att det bara är en där inne?”

– Många säger det här för att vara lite skojig. Faktum är att den här kommentaren kan trigga tankar om kroppen, och kan skada mer än man tror.

“Oj, är du så hungrig? Du vet att man inte ska äta för två, det är bara en myt”

– Även om det är en myt behöver kroppen extra energi. Att få kommentarer kring hur man äter och att koppla matintag direkt till rädslan för viktuppgång, kan skapa ångest kring matval.

”Tänk på att äta bra och träna under hela graviditeten, då kommer du komma i form lättare efter förlossningen”

– En kommentar som direkt kan vara skadlig eftersom det skapar en press som fokuserar på utseende över hälsa, och ökar kroppsmedvetenheten hos gravida.

Annons

“Det är ingen fara att du går upp i vikt nu, du kommer gå ner det snabbt efter förlossningen”

– Det här förmedlar en osund attityd kring kroppsvikt. Att det är acceptabelt att gå upp i vikt under graviditeten, men att det förväntas att vikten ska försvinna snabbt efter förlossningen. Det sätter en orealistisk och skadlig förväntan på kvinnor som nyligen har fött barn.

“Hoppas du klarar dig undan hudbristningar!”

– Bristningar är en normal kroppsförändring och det är samhällets ideal som gjort att vi tycker att det är hemskt. Istället för att försöka bli av eller undvika dem, kan vi väl jobba på att förändra vår syn på bristningar?

Behöver du stöd eller vill veta mer om ätstörningar? Hit kan du vända dig.

Vårdguiden om ätstörningar – 1177.se

Ätstörningsenheten – Akademiska sjukhuset

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Foto: TT/Privat

Annons