En del av

Corona: Är gravida i riskgrupp för covid-19?

11 sep, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Lovisa Svedlund
Vilka risker finns om man får covid-19 som gravid, och vilka restriktioner gäller för gravida? Folkhälsomyndigheten reder ut för Motherhood.
– Vi vill undvika att gravida blir smittade, eftersom covid-19 under graviditeten kan innebära risker, säger Malin Ahrne som är utredare på myndigheten.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Coronaviruset har nu funnits i mer än ett halvår i Sverige. När det var nytt hade forskare och experter på Folkhälsomyndigheten svårt att säga precis vilka risker som fanns kring covid-19 och graviditet.

Folkhälsomyndigheten reder ut för Motherhood vad man vet om gravida och corona i dagsläget – och vilka restriktioner man ska följa som gravid.

Man kan säga att vi verkligen inte vill att gravida ska få covid-19

Malin Ahrne, utredare Folkhälsomyndigheten

– Gravida har inte en ökad risk att få viruset, och det är viktigt att veta om. Om man däremot ändå råkar få viruset som gravid och blir sjuk så kan graviditeten i sig göra att det blir mer komplicerat, säger Malin Ahrne som är utredare på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Är man till exempel i slutet av graviditeten så har man ju en nedsatt lungvolym och om man då får en allvarlig luftvägsinfektion kan det bli värre än för någon som inte är gravid.

Corona: Är gravida en riskgrupp?

Malin Ahrne är utredare på Folkhälsomyndigheten.Lena Katarina Johansson

Restriktionerna som gäller för gravida finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Deras uppmaning är i nuläget att gravida följer de restriktioner som rekommenderas för alla, men att man efterföljer dem extra noga.

Annons

Även om gravida inte finns med i myndighetens lista över riskgrupper ska man ska man alltså vara extra försiktig.

– Vi vill undvika att gravida blir smittade, eftersom covid-19 under graviditeten kan innebära risker. Som vi skriver på vår hemsida behöver gravida vara extra noga med restriktionerna, att hålla avstånd och undvika folkmassor till exempel. Man kan säga att vi verkligen inte vill att gravida ska få covid-19, särskilt inte om de samtidiga har andra riskfaktorer som till exempel kraftig övervikt och högt blodtryck.

Gravid och corona

Förutom att symptomen kan bli svårare om man är gravid och får corona, finns också några andra risker.

Till exempel finns nackdelar med att vara gravid om man behöver intensivvårdas, förklarar Malin Ahrne.

Det är en påfrestande utmaning där man helst behöver må bra i övrig

– Om det blir så illa att man behöver intensivvård så är det också så att det är svårt att iva-vårda en höggravid kvinna.

På vilket sätt?

– Det är en stor belastning för kroppen att bli intensivvårdad, till exempel med respirator. Då finns en risk att man tvingas avbryta graviditeten i förtid. Så gravida är en grupp som vi tycker ska vara försiktiga och undvika att bli smittade genom de vanliga åtgärder som gäller alla, hålla avstånd, tvätta händerna ofta, undvika folksamllingar och så vidare.

"Vi vill undvika att gravida blir smittade", säger Malin Ahrne som är utredare på FHM.IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO

– Sen är det också viktigt att hålla sig frisk eftersom vi vet att alla som är gravida ska in på sjukhus och föda. Många andra operationer och så kan man skjuta på men inte en förlossning. Så det är viktigt att man håller sig frisk inför förlossningen eftersom det är en påfrestande utmaning där man helst behöver må bra i övrig, säger Malin Ahrne.

Annons

Kan riktlinjer uppdateras?

Nyligen kom en stor forskningsstudie som fastslog att kvinnor som haft covid-19 under graviditeten löpte större risk att föda för tidigt, jämfört med kvinnor som hållit sig friska.

De nya rönen har i nuläget ingen påverkan på Folkhälsomyndighetens rekommendationer till gravida, säger Malin Ahrne. Det är fortsatt hög försiktighet inom ramen för de vanliga restriktionerna som gäller.

Hon påpekar att smittspridningen just nu är låg och att det idag (11/9-2020) inte finns någon gravid person som vårdas på IVA för covid-19.

Hon upplyser också om att myndigheten håller koll på all forskning som görs kring gravida och corona, och följer upp både mammorna och barnen i de svenska fall som funnits.

De har också kontinuerliga samtal med specialistläkarföreningarna som hjälper till att bedöma om restriktionerna för gravida skulle behöva ändras av någon anledning, förklarar hon.

Annons

– Man kan känna sig trygg med att vi kommer uppdatera restriktionerna för gravida om vi ser ett behov av det.

Annons
Innehåller reklamlänkar